Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Христо Георгиев за административен ръководител – председател на Районен съд – Пазарджик

7 февруари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Христо Георгиев за административен ръководител – председател на Районен съд – Пазарджик.

Той има над 12 юридически стаж в органите на съдебната власт. В периода 08.12.2010 г. – 09.12.2013 г. е бил младши прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, след което е прокурор в същия орган на съдебната власт до 21.03.2015 г., когато встъпва в Районна прокуратура – Пловдив. От 23.02.2016 г. и към настоящия момент е съдия в Районен съд – Пазарджик.

Христо Георгиев кандидатства за длъжността, мотивиран от придобития професионален опит в съдебната система, задълбоченото си познание за нейната дейност, въз основа на изградените колегиални отношения с магистратите и със съдебните служители, и убедеността си, че ще изпълни по професионален и достоен начин административните задължения. Според него усилията на административния ръководител следва да бъдат насочени към достигане на висок стандарт за ефективна, прозрачна и достъпна съдебна дейност, отстояване на авторитета и независимостта на съда, и повишаване на общественото доверие в работата му. За целта той си поставя задача да поддържа позитивни и благоприятни условия за работа, балансиран подход в управлението на съда и приемственост на добрите практики. Набелязани са мерки за повишаване на бързината на правораздаването, като се предвижда осъществяване на контрол за спазване на сроковете по движението и решаването на делата, анализ на причините за забавяния и за отлагане на дела, както и на резултатите от инстанционен контрол. Планира се провеждане на периодични срещи между съдиите от Районен съд – Пазарджик с магистрати от други съдилища за обсъждане на тълкувателни решения на ВКС и ВАС, на проблеми по приложението на материалните и процесуалните закони, за уеднаквяване на съдебната практика и други. Кандидатът обръща внимание на ползването на статистическата информация за анализ на тенденциите, които влияят на дейността на съда и за приемане на управленски решения. Негов приоритет ще бъде информационното и технологично усъвършенстване на работата на съда, като продължи актуализирането на неговата интернет страница, популяризирането на възможностите за изпращане на съобщения и призовки по електронен път, насърчаване на кореспонденцията със страни по дела и други.

Цветинка Пашкунова – член на ВСС, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, поставиха въпроси относно възможностите за обезпечаване на нормалното функциониране на Районен съд – Пазарджик при настоящата численост на неговия състав, какви действия се предвиждат за повишаване на авторитета на съда, с какъв ръководен екип ще работи. Поискана бе информация за взаимодействието с Административен съд – Пазарджик и за наличие на противоречива съдебната практика, както и за предстоящото изграждане на нова съдебна палата.

Подкрепа за съдия Георгиев заявиха  Цветинка Пашкунова – член на ВСС, Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, които се мотивираха с дългогодишната професионална кариера на кандидата, получените от него много добра атестационна оценка и положително етично становище. Обърнато бе внимание, че впечатляващо е представял концепцията за стратегическо развитие на съда, която показва ясна визия за проблемите и за тяхното решаване. Посочено бе, че съдия Георгиев е получил единодушната подкрепа на общото събрание на съдиите, които изтъкват неговата толерантност, отзивчивост и необходимите качества, за да се справи с предизвикателствата на длъжността.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд