Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Членове на Висшия съдебен съвет предоставиха на Европейската комисия информация във връзка с подготовката на четвъртия доклад за върховенството на закона

14 февруари 2023 година

Членове на Висшия съдебен съвет проведоха работна среща с Жулиен Муние – ръководител на отдел „Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона” в Генерален секретариат на Европейската комисия, във връзка с подготовката на четвъртия годишен доклад за върховенството на закона, който трябва да бъде представен през месец юни 2023 г. В онлайн форума участваха Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет, Цветинка Пашкунова, Гергана Мутафова и Огнян Дамянов – членове на ВСС. Те предоставиха информация по предварително посочени от ЕК теми.

Представено бе приложението на чл. 60 от Административнопроцесуалния кодекс относно приложението на института за предварително изпълнение на решенията за повишаване на магистрати в конкурсни процедури. Детайлно бе разяснена законовата процедура, ускорените срокове за нейното обжалване и положителния ефект от приложението ѝ за преодоляване на кадровия дефицит и прекомерната натовареност в органи на съдебната власт. Представени бяха предложения за законодателни изменения в съответствие с опита на съдебните системи в страни членки на ЕК като Нидерландия, Норвегия, Естония и други като Обединеното кралство, изготвени от работна група от магистрати по Дейност 1 на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, реализиран по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Обсъдени бяха приложението на електронната система за избор на членове на ВСС и изразеното от Пленума на ВСС становище по предложение за изменение на чл. 16 от Закона за съдебната власт. Докладвано бе на какъв етап е изпълнението на проект „Разработка и внедряване в съдебната система на софтуер за ускорено създаване и възпроизвеждане на актове и други документи чрез диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в текст /voice-to-text/ и съпътстващи системи за обработка“, реализиран с финансиране от Оперативна програма „Добро управление“. Представителите на ЕК бяха запознати с нормативната уредба в Административнопроцесуалния кодекс и в Наказателния кодекс относно изпълнението на съдебните решения и присъди.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд