Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Светла Робева за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Разград

21 февруари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Светла Робева за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Разград.

Тя има над 30 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва като младши прокурор в Районна прокуратура – Разград в периода 09.03.1992 – 12.05.1995 г., след което е съдия в Районен съд – Разград. От 15.11.2001 г. до 03.02.2003 г. изпълнява длъжността „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Исперих. След това е съдия в Окръжен съд – Разград до 02.10.2017 г., когато започва първия ѝ мандат на административен ръководител – председател на Административен съд – Разград. С приключването на мандата е определена за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“, която длъжност заема и към момента.

Тя кандидатства отново за длъжността, мотивирана от постигнатите резултати в правораздавателната дейност, кадровото обезпечаване и работната атмосфера в съда, с отговорност за запазването на добрите практики и на авторитета на институцията и на съдебната власт. Управленските цели, които си поставя съдия Робева, предвиждат запазване и подобряване на организацията на работата и резултатите от нея, поддържане и повишаване на професионалната квалификация на съдиите и съдебните служители, както и подобряване на условията на труд. Тяхното постигане е свързано с осъществяване на постоянен контрол за спазване на правилата за образуване, насрочване, разглеждане и решаване на делата, отстраняване на затруднения по тяхното движение, продължаване на съвместните обсъждания на съдебната практика, проследяване на натоварването и предприемане на действия за равномерно разпределение на работата на съдебните служители. Кандидатът посочва като свой приоритет осигуряването на възможности за участие на магистратите и съдебните служители в обучения и семинари, обсъждане на получената информация и прилагането ѝ в практиката. Тя обръща внимание на проблемите, които създава недостигът на вещи лица в съдебния район.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, поиска информация във връзка с получено във ВСС становище от Сдружение „Център за съзидателно правосъдие“ за кандидатурата. Той постави въпроси относно съдебната практика и взаимодействието на Административен съд – Разград с другите съдилища в съдебния район. Георги Чолаков – председател на ВАС, заяви подкрепа като посочи, че кандидатът е съдия от кариерата, последователно преминал през различните нива на съдебната власт и познаващ работата на съдебния район. Той обърна внимание на успешния първи ръководен мандат на съдия Робeва, на извършената от ВАС проверка на разглежданите от съда дела, която не е намерила потвърждение на повод сигналите на неправителствена организация, както и на дадената от съдиите в Административен съд – Разград подкрепена за нея.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд