Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Дарина Байданова за административен ръководител – председател на Районен съд – Ардино

21 февруари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Дарина Байданова за административен ръководител – председател на Районен съд – Ардино. Тя има над 23 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва като младши съдия в Окръжен съд – Кърджали в периода 08.12.1999 г. – 16.07.2001 г. След това е съдия в Районен съд – Кърджали. От 20.09.2021 г. е командирована като изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Ардино, която длъжност изпълнява и към настоящия момент.

Съдия Байданова кандидатства за длъжността, мотивирана от своя продължителен съдийски и организационен опит, детайлното познаване на дейността на значително по-натоварения Районен съд – Кърджали, и изграденото добро взаимодействие със съдиите и служителите в Районен съд – Ардино. Кандидатът заявява намерение да запази и надгради достиженията на институцията като постигнатата през годините изключително висока срочност на движение и разглеждане на делата и постановяване на съдебните актове. Развитието на съда, тя обвързва с реализирането на мерки за подобряване на качеството на съдебните актове и с подобряване на материално-битовите условия. Предвижда се организиране на регулярни срещи на съдиите – докладчици и запознаване с решенията на по-горните инстанции, анализ на причините за отмяна на постановени съдебни актове и обсъждане на приложимата съдебна практика, включително с магистратите от Окръжен съд – Кърджали и Административен съд – Кърджали. Кандидатът ще насърчава колегите си да развиват професионалните си умения и личната мотивация за участие в семинари и обучения. Посочва се необходимост от закупуване на компютърна техника и разширяване на възможностите за участие на страните от разстояние в съдебните производства и за електронно връчване на съобщения и призовки. Набелязани са мерки за подобряване на достъпа на гражданите чрез публикуване на интернет сайта на съда на бланки на документи, информация за дължими такси, нормативна уредба и актуални вътрешни правила. Планира се организиране на обучение за кметове и кметски наместници, изпълняващи функцията на длъжности лица по връчване на призовки, с цел повишаване на тяхната ефективност. Съдия Байданова ще работи за осигуряване на спокойна и благоприятна работна атмосфера и утвърждаване на принципите за работа в екип, както и за подобряване на медийната политика и повишаване на общественото доверие в съда.

Олга Керелска – член на ВСС, постави въпроси относно проблемите, които е трябвало да решава при командироването ѝ като и. ф. „председател“ на съда и как успява да се справи с работата като единствен магистрат и като административен ръководител.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Цветинка Пашкунова – член на ВСС, и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, които се мотивираха с притежаваните от съдия Байданова професионални и етични качества, които съответстват на законовите изисквания. Те споделиха впечатленията си от представянето на кандидата, показаните кураж да правораздава в съд, за който няма кандидати, отговорност да приеме завишените изисквания към нея и тактичността, с която е сплотила колектива. Обърнато бе внимание на заявената подкрепа от съдиите в общото събрание и в становище от служителите на съда.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд