Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Проблемът за измерване на натовареността на съдиите обсъдиха представители на ВСС и експерти на Европейската комисия за ефикасност на правосъдието (CEPEJ)

20 февруари 2023 година

Въпроси, свързани с възможностите за измерване на натовареността на съдиите, според тежестта на делата, както и проблеми във връзка със статистическото отчитане и анализ, бяха обсъдени на среща за подкрепа на България по проект „Установяване на балансирано разпределение на работното натоварване в съдебната система в България“. Той стартира в края на миналата година, с изпълнител Европейската комисия за ефикасност на правосъдието към Съвета на Европа.

В срещата участваха г-жа Атанаска Дишева – член на ВСС; г-н Яша Врабец – ръководител на службата за развитие на управлението на съдилищата, Върховен съд в Словения и председател на работната група на CEPEJ за оценка на съдебните системи (CEPEJ-GT-EVAL); г-жа Мартина Врдоляк – началник на отдела за статистика, анализи  стратегическо развитие на съдебната система в Министерство на правосъдието на Хърватия; г-н Димитрие Суранович – правен експерт и юрист в управлението на промените в съдебната система, подобряване на работата на съда и автоматизация; г-жа Анна Скрябина, ръководител на проекта, съдебна администрация в Латвия и г-жа Ана Крнич, експерт по съдебна реформа в Хърватия. Администрацията на ВСС бе представена от експерти в дирекция „Конкурси на магистрати“ – отдел „Конкурси на съдии“, дирекция „Атестиране на магистрати“ – отдел „Атестиране на съдии“, дирекция „Човешки ресурси, административно и техническо обслужване и класифицирана информация“, дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ и от дирекция „Международна дейност и протокол“ във ВСС.

Г-жа Атанаска Дишева запозна европейските експерти с основните въпроси за измерване на натовареността на съдиите и на съдилищата в страната, както и с произтичащите от това проблеми, свързани с равномерното натоварване и разпределение на делата, с приемане на кадрови решения от страна на съдийската колегия, както и с решения по други въпроси, относно ефективното функциониране на правораздавателната система. Подробно обясни същността и механизма на работа на действащите в момента системи за измерване на натовареността на съдиите – модул „Натовареност“ на Единната информационна система на съдилищата, който е въведен в общите съдилища и Системата за измерване на натовареността на съдиите, която се прилага за административните съдилища. Тя запозна експертите с развитието на системите за измерване на натовареността на съдиите въз основа на фактическата и правна сложност на делата, проблемите, които са възникнали при прилагането им, със сегашното състояние на системите и въпросите, които стоят за разрешаване, както и с възможностите за използване на резултатите от измерването на натовареността. Изрази позиция, че измерването на натовареността въз основа на тежестта на делата дава възможност за по-справедливо оценяване на работата на съдиите и за по-обосновани решения на кадровия орган във връзка с равномерното разпределение на делата и кадровото обезпечаване на съдилищата, а оттам и за по-голяма ефективност на правосъдието.

Г-жа Дишева изтъкна като значим проблем липсата на методика за съчетаване на статистическите данни и системата за измерване на натовареността според тежестта на делата, като уточни, че към този момент данните от модул „Натовареност“ и от СИНС не се използват нито за вземане на кадрови решения, нито за определяне финансирането на съдилищата. Обърна внимание, че предстои изготвянето на първия анализ за функционирането на модула за 2022 г., която е първата цяла година от началото на приложението му.

От страна на експертите бяха зададени множество въпроси, свързани със специфични аспекти от функционирането на системите за измерване на натовареността, съдържанието на събираните статистически данни за работата на съдилищата, за оправомощените органи във връзка с вземане на решения по статистическите отчети, натовареността, атестациите и кадровото повишаване на съдиите, както и във връзка с реформа на съдебната карта в страната.

Срещата продължи с дискусия за събирането и анализа на данните от съдебната статистика между експертите на ВСС и на CEPEJ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд