Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Добромир Андреев за административен ръководител – председател на Административен съд – София-град

28 февруари 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 9 гласа „за“ и 3 гласа „против“ Добромир Андреев за административен ръководител – председател на Административен съд – София-град. Другите кандидати - Красимира Милачкова и Милена Славейкова-Рукова – съдии в АССГ, получиха съответно 0 и 3 гласа подкрепа.

Добромир Андреев има над 15 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата му започва като младши следовател в Окръжна следствена служба – Добрич в периода 24.01.2006 г. – 26.03.2007 г., след което е младши прокурор в Районна прокуратура – Добрич и прокурор в Районна прокуратура – Варна. На 13.11.2007 г. встъпва като съдия в Районен съд – Варна, а от 14.07.2014 г. заема длъжност „съдия“ в Административен съд – София-град, като от 04.07.2017 г. е негов заместник-председател. От 23.07.2021 г. и към настоящия момент е съдия във Върховния административен съд.

Добромир Андреев посочи като мотив да се кандидатира за поста здравата връзка с колектива на Административен съд – София-град и отношенията на съпричастност и приятелство. С придобитият професионален, академичен и житейски опит е убеден, че бързо и ефективно ще се справи със задачите на административния ръководител. На база на постиженията и проблемите в дейността на АССГ той набелязва 6 стратегически цели, основни сред които са осигуряването на равномерна натовареност между отделенията в АССГ, и между съдиите в тях, за да се обезпечи повишаване на качеството на правораздавателната дейност. Предлага се също създаване на четвърто отделение в съда и преразпределение на разглежданата по отделения материя. Според него е необходим постоянен мониторинг върху практиката на съда и обсъждането ѝ от съдиите по отделения, ангажиране на съда с тълкувателната дейност на Върховния административен съд, както и прилагане на механизъм за проследяване на идентични казуси и за обсъждането им. С тази цел се предлага създаване на Съвет за уеднаквяване на съдебната практикая, за проучване и анализиране и тази на ВАС. Кандидатът предвижда организиране на обучения за повишаване на професионалната квалификация на съдиите и на съдебните служители. Той постави акцент върху необходимостта от осигуряване на самостоятелна сграда на съда, отговаряща на неговите актуални потребности, а в краткосрочен план от допълнителни помещения. Сред набелязаните приоритети са дигитализацията на делата и развитието на електронното правосъдие, оптимизиране на Системата за финансово управление и контрол, усъвършенстване на съдебната администрация, както и развитие на комуникационната политика на съда.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Боян Новански - членове на ВСС поставиха към съдия Андреев въпроси, относно неговата мотивация да се кандидатира за поста, професионалния му път, получената оценка за притежаваните нравствени качества и направената проверка от ИВСС във връзка с независимостта на магистрати от АССГ, за установената практика за провеждане на общи събрания на съдиите, как би формирал ръководен екип, по посочените стратегически цели за развитие на съда, мерките за тяхното постигане и за решаване на проблеми, и други.

Изказвания в подкрепа за Добромир Андреев заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Севдалин Мавров и Драгомир Кояджиков - членове на ВСС, като отбелязаха дългогодишния му професионален стаж и опит като магистрат от различни нива, достигнал най-високо – Върховния административен съд, както и административния му опит като заместник-председател на съда, за който кандидатства. Посочени бяха притежаваните етични качества, потвърдени при направените проверки, изразената подкрепа в становище от д-р Едит Целер председателя на Асоциацията на европейските административни съдии, както и неговото убедително представяне в изслушването пред Съдийската колегия.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд