Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Тодор Димитров за административен ръководител на Районен съд – Търговище

7 март 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Тодор Димитров за административен ръководител – председател на Районен съд – Търговище. Той има над 24 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата му започва като младши съдия в Окръжен съд – Търговище в периода 31.05.1999 г. – 31.05.2001 г., след което е съдия в Районен съд – Търговище.

Съдия Димитров кандидатства, мотивиран от получената подкрепа от колектива на съда, с убеденост, че с дългогодишния си професионален опит, със задълбоченото познаване на проблемите на съдебната система и на съда, с уменията си за работа в екип, може да доразвие неговия капацитет. Той посочва, че ще работи за приемственост и надграждане на добрите практики, като способства за поддръжане на добрия микроклимат в колектива. Според него високите професионални качества на работещите в Районен съд – Търговище, съчетани с кадровата, материалната и техническа обезпеченост на съда, са предпоставка за постигане на поставените цели – гарантиране на качествено правораздаване, при запазване на достигната бързина и срочност на разглеждане на делата, пълноценно прилагане на електронното правосъдие, независимост на съда, утвърждаване на върховенството на закона и повишаване на общественото доверие към съдебната власт. Набелязаните за тяхното постигане мерки предвиждат провеждане на периодични работни срещи с цел уеднаквяване на съдебната практика, които да се превърнат в срещи на районните съдилища от съдебния окръг. Ще се осигури систематизиран достъп на магистратите до решенията на въззивната и касационна инстанция, и до предоставени на обучения и семинари материали, като се публикуват на вътрешната страница на съда. Кандидатът посочва необходимост от участие на общото събрание на съдиите при решаване на въпроси, свързани с организацията на дейността на съда, както и от провеждане на периодични срещи със съдебните служители за обсъждане на възникнали проблеми в работния процес. Ще бъдат инициирани работни срещи с представителите на местната власт с цел обезпечаване на бързината и качеството на правораздавателния процес и предотвратяване на нередовно призоваване на участниците в него. Предвижда се популяризиране на възможността за изпращане на съобщения и призовки по електронен път и непрекъснато обновяване на интернет страницата на съда. Обръща се внимание на изпълнението на вътрешните правила за организация на работа, осигуряващи непрекъснато обслужване на гражданите, поддържане на електронни досиета на образуваните дела, предоставяне на достъпна и актуална информация.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Цветинка Пашкунова - член на ВСС, поставиха въпроси относно механизмите, с които кандидатът ще обезпечи качественото и срочно правораздаване в съда, как ще взаимодейства с общото събрание на съдиите, за възможностите за подобряване на условията за работа в съдебната палата в Търговище.

Подкрепа изразиха Цветинка Пашкунова – член на ВСС, и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, като посочиха дългогодишната кариера на съдия Димитров в Районен съд – Търговище, и професионалните качества му, отразени в получените атестационна оценка и етично становище. Изтъкнато бе, че кандидатурата му е издигната от общото събрание на съдиите, като колегите му заявяват, че той „би се справил с достойнство“ с ръководството на съда, като постигнат „сътрудничество, колегиалност и взаимно уважение“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд