Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Светла Янкова за административен ръководител на Районен съд – Нови пазар

28 март 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно Светлана Янкова за административен ръководител – председател на Районен съд – Нови пазар.

Тя има над 25 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва като съдия в Районен съд – Нови пазар на 20.10.1997 г. От 01.07.2021 г. и към момента е и. ф. „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Нови пазар.

Съдия Светлана Янкова кандидатства за председател на съда, мотивирана от това, че познава в дълбочина проблемите в работата и общуването и вижда перспективи и възможности за тяхното решаване. Тя смята, че административният ръководител следва да дава личен пример на колегите си във всички начинания: трудова дисциплина, точност и бързина при насрочване и провеждане на съдебните заседания, организация на работния процес в съда като цяло, етичност и дискретност. Нейно кредо в работата е, че всеки гражданин има право на бързо, компетентно, качествено и справедливо правосъдие.

Като основни цели за развитие на съда тя набелязва продължаване на тенденцията за провеждане на обучения на магистратите и служителите във връзка с приложението на националното законодателство и европейското право, с оглед ефективното използване на неговите възможности, с цел ускоряване на съдопроизводството. Кандидатът ще работи за по-добра комуникация между Районен съд – Нови пазар и останалите съдилища в съдебния район, за обсъждане на проблеми по приложението на закона, респективно за отстраняване на противоречивата съдебна практика. Акцентира върху това, че не следва да се допуска под каквато и да е форма вмешателство в работата на съда както над отделните магистрати, така и над съдебните служители.

Въпроси към кандидата поставиха Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд и Цветинка Пашкунова – член на ВСС, относно мястото на малките съдилища, в които работят по двама-трима съдии, на съдебната карта, както и каква ще бъде нейната натовареност като съдия, ако стане административен ръководител. Поискаха мнението ѝ каква оценка би дала на правораздавателната дейност в Районен съд – Нови пазар и има ли области, в които може да се постигне развитие.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд и Цветинка Пашкунова – член на ВСС, като обърнаха внимание, че съдия Янкова е изключително добре запозната с организацията на работата, стриктна е, с чувство за отговорност. Отбелязано бе, че тя е подкрепена единодушно от колегите си съдии и има необходимите качества да се справи с предизвикателството да бъде председател.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд