Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС атестира 12 съдии, като трима придобиха статут на несменяемост, повиши в ранг Кристиана Кръстева – съдия в Районен съд – Варна и не уважи 7 предложения за повишение в ранг

28.03.2023 година

Съдийската колегия на ВСС остави без уважение заявлението от Васил Петков – съдия в Районен съд – Русе, за повишаване по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) в длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Русе, поради липса на освободена съдийска длъжност в търговско отделение. Решението може да се обжалва при условията и по реда на чл. 193, ал. 8 от ЗСВ.

Колегията проведе на основание чл. 196, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, атестиране за придобиване на статут на несменяемост на Мария Димитрова – съдия в Районен съд – Свищов, на Милена Николова – съдия в Районен съд – Варна и на Петър Минчев – съдия в Софийския районен съд, като прие комплексна оценка „много добра“, и те придобиват статут на несменяемост, считано от датата на вземане на решението.

На основание чл. 196, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, е проведено периодично атестиране на Ваня Тотолакова – съдия в Софийския районен съд, на Владимир Иванов – съдия в Районен съд – Карлово и на Диляна Николова – съдия в Административен съд – София-град, като е приета комплексна оценка „много добра“.

На основание чл. 196, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 197, ал. 5, т. 1 от ЗСВ е проведено извънредно атестиране на Мариана Димитрова – съдия в Окръжен съд – Пазарджик, на Владимир Балджиев – съдия в Районен съд – Велико Търново, на Янко Новаков – съдия в Окръжен съд – Бургас, на Юлия Бажлекова – съдия в Окръжен съд – Варна, и на Жана Маркова-Колева – съдия в Окръжен съд – Варна, като е приета комплексна оценка за всеки от тях „много добра“.

Съдийската колегия повиши, на основание чл. 234 от ЗСВ, Кристиана Кръстева – съдия в Районен съд – Варна, на място в по-горен ранг „съдия в ОС“, и остави без уважение предложенията за повишаване на място в по-горен ранг „съдия в АС“ на Пламена Събева – съдия в Районен съд – Бургас, на Евгения Мечева – съдия в Районен съд – Варна, и Неделина Маринова-Парашкевова – съдия в Районен съд – Варна, и трите с ранг „съдия в ОС“, на място в по-горен ранг „съдия в АС“, както и на Невена Ковачева – съдия в Районен съд – Бургас, Антоанета Атанасова – съдия в Окръжен съд – Русе, Асен Радев – съдия в Районен съд – Бургас, и Дарина Йорданова – съдия в Районен съд – Бургас, с ранг „съдия в АС“, на място в по-горен ранг „съдия във ВКС и ВАС“, поради липса на прослужени най-малко 3 години от настъпилата промяна, свързана с повишаването им в ранг. Решението на СК подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд