Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС избра Пенка Стойкова за административен ръководител – председател на Районна прокуратура – Самоков

29 март 2023 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно Пенка Стойкова за административен ръководител – председател на Районна прокуратура – Самоков. Пенка Стойкова има над 17 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва на 15.08.2016 г., като прокурор в Районна прокуратура – Нова Загора. От 01.01.2020 г. и до настоящия момент заема длъжността „прокурор“ в Районна прокуратура – Сливен. Няколко пъти е командирована в Софийска районна прокуратура, считано от 01.04.2020 г.  до 21.11.2022 г.

Прокурор Стойкова посочи, че мотивацията ѝ да кандидатства за длъжността се основава на готовността да положи необходимите усилия за качество и бързина на прокурорската работа от магистратите в Районна прокуратура – Самоков, за прецизно изпълнение на конституционните им задължения във връзка с борбата против престъпността и осигуряване на справедливост за физическите и юридическите лица, както и за повишаване на доверието на гражданите в Прокуратурата на РБългария. Заявява, че ще се старае да запази съществуващите положителни практики в ПР – Самоков, както и да осигури добра работна среда на магистратите и служителите, да изработи ясни правила за администриране и обективна и безпристрастна оценка на работата на всеки.

Според нея работата в прокуратурата може да бъде оптимизирана чрез подобряване срочността на разследване по досъдебните производства, намаляване броя на преобразуваните бързи производства за разследване по общия ред, намаляване броя на оправдателните присъди и върнатите дела от съда, увеличаване броя на бързите производства, повишаване на усилията в борбата с битовата престъпност в района, подобряване на взаимодействието с органите на реда във връзка с увеличения поток от бежанци на територията на страната, приоритетно разследване и решаване на някои досъдебни производства, както и продължаване на съществуващата практика за постоянна и коректна комуникация с печатните и електронни медии.

Калина Чапкънова и Евгени Иванов – членове на Висшия съдебен съвет поставиха въпроси на Пенка Стойкова за личната ѝ мотивация да стане „административен ръководител“ – председател на Районна прокуратура – Самоков и знае ли защо до сега няма избран кандидат за този пост.

Подкрепа за кандидатурата ѝ заявиха Калина Чапкънова, Евгени Иванов и Пламен Найденов – членове на ВСС като подчертаха, че тя би се справила успешно, поради сериозната си мотивация да изпълнява трудовите си задължения, поради съдържателната и ясна концепция, която е представила, както и поради много добрите данни от атестациите ѝ.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд