Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС измени Методическите указания за работа на съдилищата с ЕИСС

4 април 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет измени Методическите указания за работа на съдилищата с Единната информационна система на съдилищата, приети с решение на СК на ВСС по протокол № 21/23.06.2020 г. Промените са инициирани от член на Работната група, създадена с решение на Пленума на ВСС по протокол № 26/22.10.2020 г., и са приети от нея.

След измененията т. 11.1. гласи: „На всички магистрати и съдебни служители, които ще работят с ЕИСС се осигуряват квалифицирани електронни подписи (КЕП)“, като се заличава текстът „включително на командированите за времето на командироване“.

Изречение второ в т. 11.2. се заменя със следния текст: „Магистратите подписват документи от името на командироващия съд в случаите, когато магистратът разглежда дела при условията на неизменност на съдебния състав или по силата на заповед на административния ръководител следва да довърши разпределените му дела. Магистратите могат да подписват с електронния си подпис от командироващия съд и документи в съда, в който са командировани, по силата на заповедта на административния ръководител за командироването им“.

Точка 11.3. гласи „Председателят на съда осъществява контрол върху използването на КЕП от командированите съдии“, като се заличава текстът „като при прекратяване на командироване следва да изисква връщане на издадения КЕП от командирования съдия“.

Промените отчитат обстоятелството, че технически ЕИСС позволява с един подпис съдията да достъпва всички бази на съдилищата, където е назначен или командирован, и да подписва документи по делата, в които участва.

Методическите указания с приетите изменения ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Нормативни и вътрешни актове“, подраздел „Актове на ВСС“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд