Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет ще приема за нови членове само организации, извършващи дейност в обществена полза

7 април 2023 година

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ГС към ВСС) продължи заседанието си от 31 март 2023 г. и завърши обсъждането на предложенията на Асоциация "Форум" и на СНЦОП ОСА за промени в правилата за работа на ГС към ВСС, като единствена точка в дневния ред.

Заседанието ръководи съпредседателя на ГС към ВСС – Мария Карагьозова – председател на Асоциация „ФОРУМ“. Участие взеха 14 от 20-те организации-членове на съвета.

Членовете на съвета приеха множество редакционни промени в отделни точки от петте раздела на документа, чието ново заглавие е: „Правила за работа на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет на Република България“.

След повторно обсъждане, отново беше гласувано, вземането на всички решения да става с обикновено мнозинство. 

Акцент в дискусията бяха редакциите на текстовете, които определят правилата за приема на нови членове и за автоматичното прекратяване на членство в организацията.

Според гласуваните промени, за членове в ГС към ВСС могат да кандидатстват професионални и граждански неправителствени организации, извършващи дейност в обществена полза и имащи отношение по теми в област „Правосъдие“, като те ще бъдат приемани след подаване на писмена регистрационна форма и след задължително изслушване на техен представител в заседание на ГС към ВСС. Детайлното редактиране на регистрационната форма за членство е предвидено като точка в дневния ред на следващото заседание – 2 юни 2023 г.

Новите правила за работа на ГС към ВСС влизат в сила от датата на приемането им – 7 април 2023 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд