Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС поощри и освободи Бранислава Павлова-Ямалиева от длъжност „съдия“ във ВКС, поради пенсиониране

11 април 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 303, ал. 1 и ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от Закона за съдебната власт, поощри Бранислава Павлова-Ямалиева – съдия и председател на Първо гражданско отделение на Върховния касационен съд, с отличия „служебна благодарност и грамота“, „личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1500 лв. за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Предложение за награждаване на съдия Бранислава Павлова-Ямалиева е направено от Галина Захарова – председател на ВКС, във връзка с предстоящото ѝ пенсиониране. Целият ѝ юридически стаж - над 41 години е преминал в съдебната система. Била е стажант-съдия в Софийски градски съд, съдия и председател на Софийския районен съд, съдия в Софийски градски съд, а от 29.01.1997 г. заема длъжност „съдия“ в Гражданската колегия на ВКС, като от 16.11.2016 г. е председател на Първо гражданско отделение. Посочено е, че съдебните ѝ актове показват перфектно познаване на материята в областта на гражданското материално право и гражданския процес, тя стриктно спазва правилата на професионалната етика и се отличава с изключителна способност за работа в екип. „Правосъдието за нея е кауза и отдаденост“, заяви г-жа Захарова.

Подкрепа за предложението заявиха Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Стефан Гроздев, Атанаска Дишева и Вероника Имова – членове на ВСС, като отбелязаха, че тя е отличен професионалист, с впечатляващ усет за съдебния спор, със забележителни професионални позиции и с принос за правото. Посочено бе, че тя е толерантен, балансиран и диалогичен човек, който се ползва с уважението на всички съдии във ВКС.

На основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, колегията освободи Бранислава Павлова-Ямалиева – председател на Първо гражданско отделение, от заеманата длъжност.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд