Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС командирова магистрати за участие в международни срещи в Хага и в Брюксел

11 април 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет командирова Мариета Маринова – съдия в Окръжен съд – София, за участие в 33-та среща на Мрежата за разследване и наказателно преследване на геноцида, престъпленията против човечеството и военни престъпления, за периода 18 – 20 април 2023 г., в гр. Хага, Кралство Нидерландия.

Съдия Маринова е национално лице за контакт на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България и контактна точка по въпросите на престъпленията срещу човечеството, военните престъпления и геноцид в Националната координационна система на България в Евроджъст.

На форума ще бъдат обсъдени корпоративната отговорност при извършване на основните международни престъпления и обменът на оперативна информация по отношение на водените разследвания, свързани с извършване на престъпленията геноцид, престъпления против човечеството и военни престъпления.

Колегията командирова трима членове на Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела в Република България - Валерия Братоева-Дамгова и Вергиния Мичева-Русева – съдии в Софийски градски съд, и Борис Динев – съдия в Окръжен съд – Враца, за участие в редовна среща на лицата за контакт на Европейската съдебна мрежа по граждански и търговски дела, която ще се проведе в периода 19 – 21 април 2023 г., в гр. Брюксел, Белгия. На нея ще бъдат обсъдени актуални въпроси във връзка с регламентите относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела (Брюксел Iа), относно приложимото право към договорни задължения (Рим I) и относно приложимото право към извъндоговорни задължения (Рим II).

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд