Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие за сведение доклад по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“

 

20 април 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение доклад относно получена кореспонденция между Управляващия орган на Оперативна програма „Добро управление“ и Министерство на правосъдието във връзка с предложения от ВСС пакет със законодателни изменения в изпълнение на дейност 1 „Разработване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури“ по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“.

Решението ще бъде изпратено на Управляващия орган на Оперативна програма „Добро управление“ и Министерство на правосъдието ведно с доклада, за сведение.

Екипът по проекта счита, че дейност 1 е изпълнена и че приемането на законодателни изменения за оптимизиране на съдебната карта е извън обхвата й и правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет, определени в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт. Правомощията на Висшия съдебен съвет, свързани със законодателни изменения, се изчерпват само и единствено с изпращането на предложения до Министъра на правосъдието.

В детайлния план за изпълнение на проекта е предвидено, че пакетът от законодателни мерки ще бъде предоставен за публично обсъждане, включително с екипи на ВСС, АМС, МП, съдилища, прокуратура, нотариални камари и др. След обобщаване на резултатите от публичното обсъждане пакетът от мерки ще бъде обновен и представен в завършен вид на ВСС. Отговорност на ВСС е приемането на пакета от предложения за изменения и представянето му на вниманието на конституционно определените правни субекти с право на законодателна инициатива за внасяне му като един или повече законопроекти за изменение и/или допълнение на съществуващото или приемането на ново законодателство.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд