Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
ВСС проведе кръгла маса за представяне опита на българските магистрати, изпратени на стаж в Отдела за изпълнение на решения на ЕСПЧ към СЕ

21 април 2023 г.

На 21 април 2023 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе кръгла маса за представяне опита на българските магистрати, изпратени на стаж в Отдела за изпълнение на решения на Европейския съд по правата на човека към СЕ (Отдела за изпълнение), в рамките на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Провеждането ѝ е в изпълнение на Дейност 2 „Укрепване на капацитета на българските магистрати и съдебни служители в прилагането на Европейската конвенция за правата на човека“ на проекта. Реализирането на тази дейност има за цел укрепване на капацитета на членовете на българската съдебна система във връзка със спазването и прилагането  на разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека.

Събитието откри Боян Магдалинчев – представляващ ВСС и ръководител на проекта. Той представи лекторите - Любов Стойчева – ръководител секция в Отдела за изпълнение, която направи анализ на професионалните етапи, през които преминават колегите ѝ стажанти, представи дейността и функционирането на Отдела за изпълнение и процеса по организиране и изпълнение на 12-месечния стаж на българските магистрати в Отдела за изпълнение на ЕСПЧ.

Дария Христова – следовател в ОСО на ОП–Пловдив, е първият български магистрат успешно приключил стаж в Отдела за изпълнение. Тя представи подробно практическия си опит от осъществения 12-месечен стаж в българската секция на Отдела за изпълнение. Тя подчерта, че изпратените на стаж български магистрати са третирани равностойно с останалите юристи в Отдела за изпълнение, работят по казуси от всички области на правото – наказателни, граждански и административни и се включват в цялостната дейност. На форума присъстваха също Ваня Тенева и Светозар Георгиев – български магистрати, чиито стаж е все още в процес на изпълнение. И тримата изразиха удовлетворение от възможността да участват в програмата, като изтъкнаха изключителната полезност на този вид сътрудничество.

Боян Магдалинчев подчерта безспорната полезност на изпращането на български магистрати за подпомагане работата на Отдела за изпълнение, което се осъществява за първи път, благодарение на възможностите предоставени по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Сподели, че би било изключително полезно приемането на командировани български магистрати да се превърне в постоянна политика от страна на Отдела за изпълнение. В тази връзка бе обсъдена идеята за създаване на постоянен механизъм за периодично командироване на български магистрати в Отдела за изпълнение.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд