Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Декларация от представляващия Висшия съдебен съвет и говорителите на Съдийската колегия и на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на Република България

по повод опита за посегателство срещу главния прокурор на Република България и неговото семейство, извършен на 1 май 2023 г.

 

Ние, представляващият Висшия съдебен съвет на Република България (ВСС) и говорителите на Съдийската колегия и на Прокурорската колегия на ВСС сме оправомощени от Пленума на ВСС и неговите колегии да реагираме в случаи на посегателства срещу независимостта на съдебната власт.

На 1 май 2023 г. бе извършен опит за посегателство срещу живота и здравето на главния прокурор на Република България и на неговото семейство. Безпрецедентната дързост идва в контекста на публично оповестена информация за предприети неправомерни действия срещу главния прокурор на Република България и магистрати. В тази връзка приемаме, че опитът за покушение срещу главния прокурор на Република България е опит за посегателство срещу българската държава и в частност срещу съдебната власт и нейната независимост.

Заявяваме своята тревога и изключително безпокойство от безпрецедентния опит за посегателство. Отхвърляме демонстрирания стремеж за дестабилизация на съдебната власт и нейното овладяване чрез силови прийоми, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови държави.

Независимостта на прокурорите е прокламирана в Конституцията на Република България и е част от гаранциите за върховенството на закона. Следователно, опитът за покушение срещу български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е главният прокурор, погазва Конституцията, установения правов ред и демократични устои. Това представлява и опит за дискредитиране на постиженията на българската прокуратура в борбата с престъпността и успешното ѝ взаимодействие с международните партньори.

Компрометирането на Република България пред международната общност е недопустимо. Уверени сме в мъдростта и липсата на толерантност от страна на общество ни към подобна дързост. Предприемането на незабавни и адекватни действия от отговорните институции ще гарантира запазване на правовия ред и обществения мир.

Осъждаме остро действията и призоваваме към единна позиция на държавната власт, към отговорна и професионална реакция на институциите в най-кратки срокове с цел разкриване на извършителите и на поръчителите на този акт и прилагане на закона в пълната му строгост спрямо тях.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд