Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Сийка Златанова за административен ръководител – председател на Районен съд – Смолян

16 май 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Сийка Златанова за административен ръководител – председател на Районен съд – Смолян.

Тя има над 21 години юридически стаж в органите на съдебната власт. От 01.07.2001 г. – 21.12.2021 г. е съдия в Районен съд – Смолян, като в различни периоди е била командирована в Районен съд – Златоград и в Районен съд – Мадан. От 21.12.2021 г. и към настоящия момент е и. ф. „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Смолян.

Натрупаният опит на тази длъжност, както и изградените професионални знания и качества, притежаваните воля, сили и енергия, мотивират съдия Златанова да кандидатства за поста. Тя поставя като приоритет подобряването на правораздавателната дейност и набелязва мерки за подобряване на бързината в правораздаването, намаляване на забавянето при разглеждане на делата и на останалите нерешени в края на годината дела. В тази връзка ще продължи изготвянето и анализът на месечните статистически отчети, в които се съдържат данни за срочното разглеждане и приключване на делата, упражняването на периодичен контрол на натовареността и движението на делата, въвеждане на екипност между съдия и секретар за подобряване на срочността. Набелязани са мерки за развитие на електронното правосъдие, за утвърждаване на независимостта на съда и на всеки магистрат, както и за издигане на авторитета на Районен съд – Смолян. Кандидатът смята, че набелязаните цели са реални и достижими чрез развиване на установените добри практики, непрестанното повишаване на квалификацията на съдиите и съдебните служители, както и чрез развитие на екипността, колегиалността и техния професионализъм.

Според нея следва да продължи тенденцията за провеждане на обучения на магистратите и да се възобнови привличането на лектори за регионални обучения, както и да се поддържа електронната папка с материали от семинари, в които са участвали магистратите, като се създаде и такава за съдебните служители. Посочва се необходимост да продължи и обучението на съдебните служители във връзка с електронното правосъдие. Периодично ще бъдат провеждани общи събрания на магистратите за обсъждане на новата съдебна практика и за отстраняване на противоречива такава, както и за вземане на решения по управлението на съда. Предлага се провеждане на съвместни обсъждания със съдиите от Административен съд – Смолян, а при необходимост и с представители на административно-наказващите органи.

Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Атанаска Дишева - членове на ВСС, зададоха въпроси относно възникнал при провеждане на общо събрание на съдиите проблем, за начина на изпращане на дела от районния съд в Административен съд – Смолян, и установена ли е противоречива практика, относно комуникацията между съдилищата, работата с Единната информационна система на съдилищата и нейния модул „Натовареност“, както и за възможностите за нейното подобряване.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Драгомир Кояджиков - членове на ВСС, като се мотивираха с нейния дългогодишен опит като съдия и получените отлична атестационна оценка и положително етично становище, показаното задълбочено познаване на дейноста на съда и възможност да се справи с предизвикателствата пред него. Обърнато бе внимание на нейния стремеж за подобряване на правосъдната дейност и за развитие на електронното правосъдие, както и на положените усилия за преодоляване на конфликтна ситуация. Отбелязана бе дадената от общото събрание на съда подкрепата за съдия Златанова.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд