Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие Становище на КАК относно атестирането на кандидатите за участие в конкурсна процедура за ВКС

16 май 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет одобрява изразеното от Комисията по атестирането и конкурсите Становище във връзка с обсъждане на атестирането на кандидатите за участие в конкурса за повишаване и заемане на длъжността „съдия“ във Върховния касационен съд – гражданска колегия, обявен с решение на СК на ВСС по протокол № 12/04.04.2023 г., обн. ДВ, бр. 35/18.04.2023 г.

Със Становището се посочва, че „според чл. 203а от Закона за съдебната власт помощна атестационна комисия (ПАК) при съответния апелативен съд участва при атестирането на окръжен съдия, на съдия от Софийския градски съд, както и при атестирането на административен ръководител или заместник на административния ръководител от тези съдилища.

От предварителния преглед на списъка на кандидатите за участие в конкурса за повишаване и заемане на длъжността „съдия“ във Върховния касационен съд – гражданска колегия, става видно, че в конкурсната процедура заявления за участие са подали както съдии от Софийски градски съд, така и съдии от Апелативен съд – София.

По силата на цитираната по-горе норма съдиите от АС - София следва да вземат участие в ПАК при провеждането на съответните атестационни процедури и оценяването на съдиите от СГС, което комисията намира за неприемливо, тъй като би се явил конфликт на интереси между двете групи участници в конкурса.

Доколкото съдиите от АС - София и тези от СГС, като кандидати за участие в конкурса, се намират в условията на конкуренция, то в конкретния случай може да бъде приложена разпоредбата на чл. 54, т. 2 от Наредба № 2/23.02.2017 г., съгласно която в състава на ПАК не може да участва съдия, по отношение на който поради други обстоятелства може да се предполага, че е предубеден или заинтересован от вземането на определено решение. В този смисъл съдиите от АС – София, избрани за членове на помощни атестационни комисии, биха могли да се отведат на това основание.

С разпоредбата на чл. 39а, ал. 7 от ЗСВ законодателят е предвидил разрешение в случай на затруднение при определянето на ПАК. Разпоредбата гласи, че при невъзможност да се сформира ПАК от съответния съд съставът ѝ се допълва с членове от горестоящия съд на съответния съдебен район“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд