Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС допусна за разглеждане внесеното от шестима членове на ВСС предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор

25 май 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за редовно и допустимо внесеното на 12.05.2023 г. във ВСС, предложение от шестима членове на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, по реда на чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт, на основание чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

На основание чл. 15 от Вътрешните правила за установяване на основание за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор, Пленумът на ВСС откри процедурата по чл. 175, ал. 5 от ЗСВ по това предложение.

В хода на заседанието администрацията на ВСС връчи на главния прокурор, депозираното във ВСС на 22.05.2023 г. предложение от четирима членове на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на Иван Гешев – главен прокурор на Република България. То е по реда на чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт, на основание чл. 129, ал. 3, т. 5, предложение последно от Конституцията на Република България. ПВСС ще се произнесе по редовността и допустимостта на предложението, в съответствие със срока по чл. 10, ал. 1 от Правилата.

Пленумът на ВСС продължи обсъждането на сигнал, подаден до Висшия съдебен съвет на 16.05.2023 г., от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, като членове на ВСС поставиха въпроси и получиха информация от главния прокурор Иван Гешев.

ПВСС изслуша декларация от шестимата членовете на ВСС, подписали предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд