Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС предлага на Пленума на ВСС кметството на с. Падина да премине в границите на съдебния район на Районен съд - Девня

30 май 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие да заличи от границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Варна, кметството на с. Падина и да го включи в границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Девня.

Решението, ведно с мотивите по него, се изпращат на министъра на правосъдието, за съгласуване съгласно изискванията на чл. 30, ал. 2, т. 7 от Закона за съдебната власт.

След получаване на становището на министъра на правосъдието, ще бъде внесен в заседание на Пленума на ВСС, проект на решение за заличаване, на основание чл. 30, ал. 2, т. 7 от ЗСВ от границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Варна, кметството на с. Падина, както и за неговото включване в границите на съдебния район, обслужван от Районен съд – Девня.

Предвижда се образуваните към момента дела да се довършат по досегашния ред на разглеждане.

След приемане на решение от ПВСС, то трябва да бъде изпратено на главния прокурор на Република България, на министъра на правосъдието, на министъра на вътрешните работи, на административните ръководители на Окръжен съд – Варна, Районен съд – Варна и Районен съд – Девня, на Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Варна, както и на кмета на община Девня, по компетентност.

Решението е по повод писмено отправено от кмета на община Девня искане до Министерството на правосъдието и до ВСС. Според предоставено от Министерството на вътрешните работи становище, промяната е целесъобразна и ще облекчи дейността на МВР и достъпа на гражданите до правосъдие. От Министерството на финансите не е изразено конкретно становище.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд