Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Ученици от три столични училища представят симулиран съдебен процес под ръководството на магистрати от СГП

20 юни 2023 година

За девета поредна година Софийска градска прокуратура приключва провеждането на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана по споразумение на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. СГП работи с над 1500 ученици през учебната 2022/2023 г. със 8 столични училища. Учениците от три от тях - 18 СУ „Уилям Гладстон“, 93 СУ „Александър Балан“ и 113 СУ „Сава Филаретов“, ще вземат участие във финалното събитие - симулиран съдебен процес. Той ще се състои на 21.06.2023 г. от 11,30 ч. в зала 15 „Тържествена“ на Съдебната палата. Под ръководството на Капка Милева – координатор за СГП на Образователната програма, заедно с колегите ѝ Катерина Александрова, Велислав Величков и Елена Василева-Сукалинска, ще бъде представено наказателно дело за разпространение на наркотични вещества в училищен двор сред учащите, придружено от вербална и физическа агресия, довели до причиняване на средна телесна повреда.

През тази седмица лекторите от СГП връчиха на участниците в Образователната програма по училища удостоверения, като им пожелаха да останат все така непримирими към противообществените прояви и да съблюдават опазването на порядките в обществото ни. В Програмата са включени също 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, 123 СУ „Стефан Стамболов“, 135 СУ „Ян Амос Коменски“, 28 СУ „Алеко Константинов“ и 17 СУ „Дамян Груев“.

Образователната програма на ВСС формира правна грамотност и култура, и има принос за повишаване на степента на спазване на законите, насърчаване на творческите изяви сред ученици в цялата страна. В продължение на девет учебни години органите на съдебната власт са обхванали около 100 000 ученици, които са запознати със структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.

През учебната 2022/2023 г. в Програмата участват 142 органа на съдебната власт, от които 98 съдилища и 44 прокуратури, следствени отдели и териториални отделения. Безвъзмездно и всеотдайно изнасят лекции 420 магистрати - съдии, младши съдии, държавни съдебни изпълнители и, съдии по вписванията, прокурорите, следователите и младшите прокурори. Дейностите са подпомагани от 109 съдебни служители.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд