Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Галя Алексиева за председател на Районен съд – Провадия

20 юни 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет взе единодушно решение да назначи Галя Алексиева за председател на Районен съд – Провадия. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му. На магистрата е възложено да довърши започнатите с нейно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, ако има такива, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.

Съдия Алексиева притежава над 10 години юридически стаж в като съдия. Професионалната ѝ кариера започва през 2013 г. като „младши съдия“ в Окръжен съд – Варна, след което на 26.06.2015 г. встъпва в длъжността „съдия“ в Районен съд – Варна.

Тя кандидатства за административен ръководител на Районен съд – Провадия с убеждение, че с натрупаните опит, умения и знания може да се справи с професионалните предизвикателства пред управленската длъжност, да поеме отговорност и положи усилия за постигане на ефективно и качествено правораздаване. Като се ръководи от принципа за приемственост, заявява намерение да продължи утвърждаването на ясни и открити политики за планиране управлението на съда. Тя ще работи за постигане на балансирани и консенсусни решения като предпоставка за развитие на оптимален професионален климат и колегиални отношения. Набелязаните от нея цели включват попълване на щата за магистрати; решаване на въпроса за сградния фонд; повишаване квалификацията и качеството на работа на съдиите, служителите и съдебните заседатели, както и институционално развитие на Районен съд – Провадия и повишаване доверието в неговата дейност. За подобряване на срочността и качеството на правораздаване съдия Алексиева предвижда да се възстанови специализацията на съдиите по материя на разглежданите дела. Ще продължи изготвянето на ежемесечен анализ на ревизираните и върнати съдебни актове, обобщаването на резултатите и мониторинг на натовареността и движението на делата, като тези практики се ползват при иницииране на управленски действия. Кандидатът заявява намерение да се изготви „наръчник“ с указания за кметските наместници и кметовете на малки населени места по процедурата по връчване на съдебни книжа. Тя обръща внимание на възможностите за приемане на заключенията на вещи лица чрез видеоконферетна връзка за разрешаване на проблема с откази за изготвяне на епикспертизи по дела. За повишаване доверието в съда, тя планира ежегодно изготвяне на анкети, в които граждани и адвокати да споделят мнение за неговата работа, разширяване на контактите с НПО, с регионални и национални социални, образователни и професионални организации, като метод за партньорство с гражданското общество. Участието на съда в Образователната програма на ВСС и МОН се оценява като възможност за изграждане на устойчиво разбиране в обществото за съдопроизводството и доверие в правораздаването.

Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска - членове на ВСС, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, поставиха към кандидата въпроси за ролята на малките съдилища в съдебната карта, как ще се справи с разглеждането на наказателни дела и при каква натовареност ще работи, за нейната визия за ръководния мандат, за формирането на отделения при специализация на магистратите, и решаването на сградният проблем на съда.

Подкрепа заявиха Цветинка Пашкунова – член на ВСС, и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, като посочиха, че кандидатурата отговаря на законовите изискванията, и отбелязаха притежавания професионализъм и етични качества, задълбочена информираност за организацията на работа и проблемите в кадровата дейност и сградния фонд на Районен съд - Провадия. Обърнато бе внимание на споделените от нея рационални идеи за развитие на институцията и заявка за работа в екип, както и гласуваното ѝ доверие от колектива на съда.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд