Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедурата за избор на главен прокурор на Република България

22 юни 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие времеви график /хронограма/ и откри, на основание чл. 173, ал. 1 от Закона за съдебната власт, процедурата за избор на главен прокурор на Република България.

Първото заседание на Пленума на ВСС, на което членове на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието могат да предлагат кандидатури за главен прокурор ще се проведе на 6 юли 2023 г., като съгласно ЗСВ предложения ще могат да се правят в още три последователни заседания на 13, 20 и 27 юли.

На 10 август е крайният срок за представяне на писмена концепция от кандидатите, като до провеждане на изслушването концепциите и всички представени документи – предложения с мотиви и кадрови справки по образец, ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС.

Крайният срок за изготвяне на докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия за професионалните и нравствени качества на кандидатите, и за тяхното публикуване на интернет сайта на ВСС е 19 септември.

На 20 септември Прокурорската колегия ще обсъди докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия, за професионалните и нравствени качества на кандидатите и гласуване на кандидатурите с оглед допустимостта им.

На 21 септември ще се проведе заседание на Пленума на ВСС за обявяване на датата, часа и мястото за изслушване на кандидатите.

Становища и въпроси от юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионални организации, висши училища и научни организации могат да се представят до 18 октомври.

На 26 октомври 2023 г. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша и ще проведе гласуване на кандидатите.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд