Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС откри процедура за подбор на 7 европейски делегирани прокурори от Република България

28 юни 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри, на основание чл. 5, ал. 1 от Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор, процедура за подбор на 7 европейски делегирани прокурори от Република България. Заявления за участие в процедурата могат да се подават в 30-дневен срок от публикуване на обявлението на официалната интернет страница на Висшия съдебен съвет чрез деловодството на Висшия съдебен съвет (гр. София 1000, ул. „Екзарх Йосиф” № 12), лично или чрез изрично упълномощено лице, по пощата с обратна разписка или по електронен път на електронен адрес - vss@vss.justice.bg, подписано с квалифициран електронен подпис на заявителя.

Процедурата ще бъде проведена на три етапа - допускане по документи на кандидатите, изслушване на допуснатите и обявяване на кандидатите, като датата, мястото и началния час на тяхното изслушване ще бъдат обявени допълнително, с решение на Прокурорската колегия.

Чрез жребий, днес бе определен съставът на Комисия по допустимост на кандидатите - Стефан Петров – председател, и членове Светлана Бошнакова, Калина Чапкънова.

Първоначално, съгласно чл. 13, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура и постигнато съгласие за България бяха определени 10 европейски делегирани прокурори. След отбелязването на първата годишнина на Европейската прокуратура на 01.06.2022 г. техният брой е увеличен на 15, заради високата натовареност и очакванията за нейното нарастване с действащия инструмент за възстановяване NextGenerationEU.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд