Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане предложението за освобождаване на Ясен Тодоров, като зам.-директор на НСлС, оптимизира щатната численост на РП - Разград и освободи следовател от ОСлО при ОП - Кърджали

28 юни 2023 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане предложението от директора на Национална следствена служба за освобождаване на Ясен Тодоров от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител - заместник-директор“ на Национална следствена служба, като недопустимо. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му. Според разпоредбата на чл. 175, ал. 8 от ЗСВ заместник на административен ръководител може да бъде освободен от длъжност с решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет по предложение на административния ръководител. Съгласно чл. 150, ал. 1 от ЗСВ НСлС се ръководи пряко от главния прокурор или чрез директора на службата, като според изисканата информация от директора на НСлС в заповед на главния прокурор от 2017 г. изчерпателно са изброени делегираните му правомощия без да е предвидена възможност самостоятелно да внася предложения до Прокурорската колегия за назначаване или освобождаване на заместник-директори на органа.

Прокурорската колегия на ВСС определи, на основание чл. 30, ал. 5, т. 4 от ЗСВ, втора щатна длъжност "заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор" на Районна прокуратура – Разград чрез трансформиране на 1 свободна длъжност „прокурор" от щата на органа в  щатна длъжност "заместник на административния ръководител - заместник-районен прокурор", считано от днес. Решението е взето по предложение от административния ръководител на Районна прокуратура – Разград, за да бъдат обезпечени дейности и отговорности за осъществяване на ръководство и контрол.

Поради подадена оставка, колегията освободи, на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Валентин Петков от заеманата длъжност „следовател“ в Окръжния следствен отдел в Окръжна прокуратура – Кърджали, считано от 16.07.2023 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд