Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Приключи проектът на Висшия съдебен съвет „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“

На 3 юли 2023 г. (понеделник), от 10.00 часа, в пресцентъра на Висшия съдебен съвет ще се проведе заключително събитие за оповестяване на изпълнените дейности и постигнатите резултати по проект: „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, осъществен от ВСС по Оперативна програма „Добро управление“ чрез договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с рег. № BG05SFOP001-3.001-0001-C01/26.08.2016 г. Проектът е реализиран в периода от 01.06.2016 г. до 31.07.2023 г., като общата му стойност е 4 945 608,68 лева, от които европейско финансиране 4 210 568,38 лева.

Проектът ще бъде отчетен от неговия ръководител г-жа Гергана Мутафова – член на Висшия съдебен съвет, и от представители на фирмите изпълнители „Глобал Адвайзърс“ АД и „Информационно обслужване“ АД. При изпълнението му, с участието на магистрати и административни ръководители на органи на съдебната власт (ОСВ), е разработен модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури. Наред с анализите за текущото състояние на органите, са проведени 15 обществени обсъждания, включително онлайн, на моделите за реорганизация на районните съдилища и прокуратури. Пленумът на ВСС прие одобрените от колегиите модели на пътни карти с планове за действие за оптимизиране на съдебните райони. Направен е детайлен преглед и анализ на реализираните през последните 10 години реформи на съдебни карти в държави-членки на ЕС, приложими към българската съдебна система. В тази връзка пакет от предложения за изменение и допълнение на действащото законодателство е изпратен на министъра на правосъдието, с цел иницииране на промени.

 Разработени и внедрени са Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и Специализираната информационна система за мониторинг и анализ (СИСМА) на факторите, свързани със социално-икономическото развитие на съдебните райони и натовареността на съдилищата“. Закупено е хардуерно оборудване, върху което са инсталирани системите и са проведени обучения за работа с тях.

Към 28.06.2023 г., в ЕИСС са регистрирани 5 852 552 документи, образувани са 1 182 756 броя дела, проведени са общо 3 411 991 съдебни заседания, създадени са 3 960 089 съдебни актове, като са подписани с КЕП и постановени 3 907 715 съдебни актове.

Иновативно, гъвкаво решение за събиране на данни, включително интеграция с информационни системи на органите на съдебната власт - ЕИСС, ЕДИС, УИС, ЦИССС, ЕИСПП и системата на НСИ, предоставя СИСМА, която автоматизирано събира и обработва статистически данни от тях. От началото на 2022 г. има споразумение между ВСС и НСИ за обмен на данни в СИСМА, а през тази година Пленумът на ВСС прие правила за предоставяне на достъп на ОСВ при заявено желание.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд