Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане искане от Иван Гешев за постановяване на решение на основание чл. 129, ал. 3, т. 2 от Конституцията на Република България

5 юли 2023 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане искането от Иван Гешев за постановяване на решение, на основание чл. 129, ал. 3, т. 2 от Конституцията на Република България, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.

Пленумът на ВСС с решение по протокол № 17/12.06.2023 г., на основание чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 174, ал. 3 от ЗСВ, установи основания за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно действия, които накърняват престижа на съдебната власт по чл. 129, ал. 3, т. 5, изречение последно от Конституцията на Република България, и предложи на Президента на Република България предсрочното му освобождаване. На 15.06.2023 г. Президентът издаде указ № 95, с който Иван Гешев е освободен от длъжността „главен прокурор“ на Република България.

На 16.06.2023 г. във ВСС е получено заявление от Иван Гешев, в което е изразено желание да бъде преназначен на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура. На 19.06.2023 г. той е депозирал ново заявление, че не желае да бъде преназначен на тази длъжност и да работи в органите на прокуратурата. Двата документа са разгледани на заседание на Прокурорската колегия на 19.06.2023 г., като вторият е приет за сведение.

На 27.06.2023 г. колегията е сезирана с искане от Иван Гешев за постановяване на решение, на основание чл. 129, ал. 3, т. 2 от Конституцията на Република България, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ.

Връщането на магистрат, освободен от длъжност „административен ръководител“ или „заместник на административен ръководител“, на заеманата от него преди това длъжност „съдия“, „прокурор“ или „следовател“, е уредено в разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ. Нормата дефинира като предпоставка за преназначаване изричното волеизявление на съответния магистрат, което в конкретния случай е категорично оттеглено от Иван Гешев. Колегията взе предвид, че след освобождаването му от длъжността „главен прокурор“ на Република България с указ на Президента, по негово искане не е преназначаван на длъжност „прокурор“ и към момента той не притежава това качество. Поради това няма как да бъде освободен от длъжност, която не заема, а искането му е без предмет.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд