Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС включи кметството на с. Падина в границите на съдебния район на Районен съд - Девня

10 юли 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ПВСС), на основание чл. 30, ал. 2, т. 7 от Закона за съдебната власт, заличи от границите на съдебния район обслужван от Районен съд – Варна кметството на с. Падина и го включи в границите на съдебния район обслужван от Районен съд – Девня. Образуваните към момента дела ще бъдат довършени по досегашния ред на разглеждане. 

Решението на ПВСС ще бъде изпратено на главния прокурор на Република България, на министъра на правосъдието, на министъра на вътрешните работи, както и на административните ръководители на Окръжен съд – Варна, Районен съд – Варна, Районен съд – Девня, Окръжна прокуратура – Варна, Районна прокуратура – Варна и на кмета на община Девня, за сведение и по компетентност.

Произнасянето на ПВСС е по предложение на Съдийската колегия на ВСС, прието в проведеното на 30.05.2023 г. заседание. Сред аргументите за промяната са - подобряване достъпа до правосъдие на жителите, тъй като с. Падина е част от Община Девня и се намира на 16 км. от гр. Девня, и на около 40 км от град Варна. Уточнено бе, че липсва удобен обществен транспорт до гр. Варна и че административните услуги за населението се предоставят от Община Девня, а съдебните от Районен съд – Варна, намиращ се в друг административен район.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд