Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие за сведение решение и протокол на Общото събрание на Съвета за партньорство към ВСС от проведено заседание през м. април 2023 г.

13 юли 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за сведение протокол № 1/07.04.2023 г., на Общото събрание на Съвета за партньорство към ВСС, както и решение № 1, взето на проведеното заседание. На него членовете на Съвета за партньорство са обсъдили темата „Поглед върху съдийското самоуправление, равносметка и перспектива“, при което се е наложил извод, че съдийското самоуправление е положителен нормативен пробив за утвърждаване независимостта на съдиите и следва да се доразвие като проява на демократичните принципи в организацията на тяхната работа. В резултат на дискусията е взето решение да се подкрепят позитивите при прилагане регулативната функция на института на съдийското самоуправление, както и тенденциите за нормативното му усъвършенстване за укрепване независимостта на съдебната власт.

По втората обсъдена тема „Правомощията на прокурора по Закона за съдебната власт да възлага проверки и ревизии при незаконосъобразни актове и действия и прилагане на мерки при установяване закононарушения от страна на изпълнителната власт, в контекста на конституционната им съвместимост с функцията по чл. 127, т.5 от Конституцията на Република България“ мнозинството от участниците е възприело тезата, че обсъжданите правомощия на прокурора са конституционно съвместими и необходими. Членовете на Съвета за партньорство са се въздържали от взимане на решение по темата, предвид допуснатото за разглеждане дело пред Конституционния съд на Република България.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд