Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
63 кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи заявиха желанията си за назначаване в органи на съдебната власт

14 юли 2023 година

Одобрените от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидати за длъжността „младши съдия“ в окръжните съдилища, както и одобрените от прокурорската колегия на ВСС кандидати за длъжността “младши прокурор“ в районните прокуратури и кандидатите за длъжността „младши следовател“ в окръжните следствените отдели на окръжните прокуратури, заявиха писмено желанията си за назначаване по реда на чл. 186, ал. 6 от Закона за съдебната власт, по поредността на класирането, съобразно бала си.

Церемонията се проведе в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в гр. София в присъствието на Драгомир Кояджиков – член на съдийската колегия на ВСС и председател на Комисията по атестирането и конкурсите към нея, Огнян Дамянов – член на прокурорската колегия на ВСС и председател на Комисията по атестирането и конкурсите към нея, Незабравка Стоева – директор на дирекция „Начално и въвеждащо обучение“ в Национален институт на правосъдието, и Спасимир Здравков - програмен координатор в същата дирекция.

Конкурсът за 29 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на съдийската колегия на ВСС по протокол № 03/31.01.2023 г. До участие в него са допуснати 755 кандидати, а до устен изпит – 343 от тях. След извършеното класиране, и предоставената от комисия „Професионална етика“ към СК информация, с решение на колегията за участие в процедурата по заявяване на желания са класирани 29 кандидати и са обявени 29 резерви.

Конкурсът за 19 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури е обявен с решение на прокурорската колегия на ВСС по протокол № 2/25.01.2023 г. До участие в него са допуснати 778 кандидати, от които 395 до устен изпит, като 19 са класирани и са обявени 19 резерви.

По конкурса за 15 длъжности „младши следовател“ в окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури, обявен с решение на прокурорската колегия по протокол № 2/25.01.2023  г., допуснатите до участие са 645 кандидати, от които 339 до явяване на устен изпит. За участие в процедурата по заявяване на желания са класирани 15 кандидати и са одобрени още 15 резерви.

Съобразно заявените днес желания предстои да бъдат приети окончателните списъци на кандидатите за младши съдии , младши прокурори и младши следователи, съответно на 18 юли 2023 г. от съдийската колегия и на 19 юли 2023 г. от прокурорската колегия.

Съгласно изискванията на чл. 186, ал. 8 от Закона за съдебната власт, одобрените кандидати в едномесечен срок от влизане в сила на решението на съответната колегия на ВСС за приемане на окончателния списък, следва да подадат в деловодството на ВСС декларация за обстоятелствата по чл. 195, ал. 1 от ЗСВ. След това, съгласно чл. 258 от ЗСВ, предстои да преминат деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието.

Допълнителна информация относно курса на първоначално обучение на младшите съдии, младшите прокурори и младшите следователи ще бъде представена на интернет сайта на НИП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд