Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС повиши изискванията към организациите, кандидатстващи за участие в него

14 юли 2023 година

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет прие Акт № 185, с който подкрепи сигнала на СПЦОП Обединение на свободните адвокати до Съдийската колегия на ВСС, ИВСС и Комисията по правни въпроси към 49-то Народно събрание на Република България, Висшия адвокатски съвет и Софийски адвокатски съвет относно нарушаване принципа на случайния избор на съдии (съдебни състави). В хода на дискусията бе направен преглед на действащата правна уредба, както и на поставените от СПЦОП ОСА въпроси, свързана с принципа на случайния подбор чрез електронното разпределение на делата, регламентиран в чл. 9 от Закона за съдебната власт. Посочено бе, че случайният подбор не е самоцел на закона, а една от гаранциите за реализиране на конституционно провъзгласения принцип за независимост на съдебната власт чрез осигуряване на защитен механизъм, възпиращ възможността за влияние на страните при определяне на съдебния състав. Акцентирано бе върху предвидената от закона възможност за съдебен контрол върху нормативните актове, включително отмяната им като противоконституционни.

Гражданският съвет към ВСС прие и Акт № 186, с който се допълни регистрационната форма за кандидатстване в ГС към ВСС. От кандидатстващите организации ще бъде изисквано копие от удостоверение от ТРРЮЛЦ за регистрация; информация за целите и предмета на дейността в областта на правото, правосъдието и съдебната реформа, публикации по въпроси от областите на взаимодействие с ВСС; доказателства относно дейността в обществен интерес в областите на взаимодействие с ВСС, включително участия в работни групи, становища в процедури по обществени консултации, както и инициативи в защита на обществения интерес, реформите и подобряване функционирането на правосъдната система.

Следващото заседание на ГС към ВСС ще се проведе на 21 юли 2023 г., когато ще се разгледат отправените от Сдружението на одиторите в публичния сектор (СОПС), въпроси към кандидатите за председател на Сметната палата. Ще бъде обсъдена също декларация на СОПС до народните представители от 49-то Народно събрание, относно приемането на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, представяне и публично оповестяване на документите, и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Втората тема за следващото заседание е по предложение на Центъра за приложно-правни изследвания и практики за искане на информация по реда на ЗДОИ от председателите на ВКС, ВАС и Народното събрание, във връзка със сигнал от адв. Росен Димитров за накърняване на престижа на съдебната власт от членовете на ВСС, който е препратен от ИВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд