Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Блага Бозова-Атанасова за административен ръководител – председател на Районен съд – Стара Загора

18 юли 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Блага Бозова-Атанасова за административен ръководител – председател на Районен съд – Стара Загора. Тя има над 25 години юридически стаж. Професионалната ѝ кариера в органите на съдебната власт започва през 1997 г., когато е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Стара Загора. От 22.04.2015 г. е „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на съда, а от 28.11.2022 г. заема длъжността „изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“.

Съдия Бозова се кандидатира за поста с убеденост, че притежава професионалните знания и административен опит, умения и желание да се справи с предизвикателствата пред съда и да работи за неговото развитие. Мотивирана е от подкрепата на колегите ѝ и задълбоченото познаване на дейността на съда, като много добре функциониращ и с добронамерена атмосфера. Тя заявява намерение да запази добрите практики в административното ръководство и чрез реализиране на идеите си да надгради достигнатия висок стандарт на правораздаване, авторитет и доверие към институцията. Неразривна част от управленския ѝ стил ще бъде постоянната професионална и лична комуникация със съдиите и със съдебната администрация.

Като свои приоритети кандидатът посочва повишаването на качеството и бързината на правораздавателната дейност, утвърждаване на съдийското самоуправление, развитие на електронното правосъдие и услуги, поддържане на обществения имидж на Районен съд – Стара Загора. За тяхното постигане се предлага усъвършенстване управлението на делата и осъществяване на контрол на сроковете за изготвяне на съдебните актове и за движението на делата, а при констатиране на сериозни забави - предприемане на дисциплиниращи мерки. Съдия Бозова ще възстанови практиката за провеждане на периодични съвещания между съдиите от Районен съд – Стара Загара, магистратите от съответните отделения на Окръжен съд – Стара Загора, и тези от Административен съд – Стара Загора, с цел отстраняване на противоречива практика и обсъждане на актуални проблеми в правосъдната дейност. Като се ангажира да насърчава участието на съдии и съдебни служители в обучения и семинари за повишаване на професионалната им квалификация, тя обръща внимание на необходимостта да се заложи курс за справяне със стреса и напрежението на работното място. Заявява намерение да продължи да се допитва до общото събрание на съдиите по важни за съда въпроси, като ги приобщава към изпълнението на управленската програма и стратегия.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева - членове на ВСС, поставиха на кандидата въпроси относно значението на съдийското самоуправление за формиране на управленски решения, ролята на административния ръководител при кризисни ситуации и отстояване независимостта на съдебната власт, за възможността гражданите да поставят въпроси, във връзка с кадровата обезпеченост на съда и приложението на института на командироването при кадрови проблеми в съдебния район, за съдебната карта, взаимодействието с Административен съд – Стара Загора, както и по какъв критерий ще предложи заместник-председател на Районен съд – Стара Загора.

Подкрепа заяви Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, като отбеляза, че Блага Бозова отговаря на законовите изисквания за заемане на длъжността и е получила единодушната подкрепа на колектива. Посочен бе нейният принос като изпълняващ функциите „председател“ за установяване на позитивен микроклимат, постигнатите резултати и активното отношение на съдиите към дейността на съда, както и показаните от кандидата лични качества като искреност и житейска мъдрост.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд