Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Росица Темелкова за председател на Окръжен съд – Бургас

26 юли 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 10 гласа „за“ избра Росица Темелкова за „административен ръководител - председател“ на Окръжен съд – Бургас за втори мандат.

Росица Темелкова има над 33 години общ юридически стаж. Професионалната ѝ кариера на съдия започва през 1992 г. с назначаването ѝ в Районен съд – Бургас. През м. февруари 1998 г. встъпва в длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Бургас, а през м. декември същата година е назначена за заместник на административния ръководител, която длъжност изпълнява до м. октомври 2017 г. В периода до 02.02.2018 г. е и. ф. административен ръководител, след което встъпва и като титуляр след проведен избор и назначаването ѝ от Съдийската колегия за председател на Окръжен съд – Бургас.

Сред мотивите да се кандидатира за втори мандат съдия Темелкова посочи натрупания опит, заявявайки, че от изключително значение за успешния ѝ мандат е участието на съдиите в самоуправлението на съда, както и припознаването на заложените цели от екипа на заместниците ѝ.

Съдия Темелкова отчете и успешните отношения с председателите на осемте районни съдилища в съдебния район на Окръжен съд – Бургас за преодоляване на съвместните трудности в работата. Пред членовете на Съдийската колегия тя представи постигнатите достижения и проблеми през изминалите 5 години, акцентирайки върху политиките на планиране; управлението на съда; електронното правосъдие; предизвикателствата на Covid-19, правораздавателната дейност в съдебния район; регионалните обучения; резултатите от проверките на ИВСС и Апелативен съд – Бургас и дейностите за повишаването на доверието в работата на съда, чрез различни инициативи и програми, популяризиране на медиацията. Тя подчерта и ключовата роля на осигуряването на прозрачност на целия правораздавателен процес.

Сред представените приоритети за втория ѝ мандат са подобряване на срочността и качеството на правораздаването и административното обслужване; повишаване квалификацията на магистрати и съдебни служители; усъвършенстване на процеса по управление на човешките ресурси, вкл. увеличаване броя на съдебните помощници; ефективно и целесъобразно изразходване на ресурсите, повишаване на общественото доверие в институцията. Сред предложените конкретни мерки са продължаване: на регионалните обучения с лектори от ВКС по актуални проблеми в практиката; публикуване на актове от ВКС и Апелативен съд-Бургас по дела на Окръжен съд – Бургас на вътрешната страница на съда; обучения на съдебните заседатели; контрол за своевременно насрочване, разглеждане, приключване на делата и изготвяне на съдебните актове в законовоустановените срокове; оборудване на още една зала с видеоконферентна връзка. Предвиждат се срещи с административните ръководител на Окръжна и Районна прокуратура Бургас за установяване на възможностите за обмен на досиетата по досъдебното производство по електронен път, както и продължаване на сътрудничеството със СУ „Йордан Йовков“ – Бургас, в което се обучават ученици в специалност „съдебна администрация“.

Според съдия Темелкова Окръжен съд – Бургас е успешен комуникатор, който ще продължи да развива процеса на общуване, чрез провеждане на събития, програми и инициативи по съдебни теми, вълнуващи обществеността, вкл. фокусирани върху учениците и студентите от района.

Кандидатурата на Росица Темелкова бе подкрепена от председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и от членовете на колегията Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева. Те споделиха лични впечатления от кандидата и се обединиха, че тя притежава безспорни професионални, управленски и организационни качества. Отчетена бе изразената подкрепа от Общото събрание на съдиите от Окръжен съд – Бургас, като изказалите се поставиха акцент върху определените от съдия Темелкова приоритети за новия ѝ управленски мандат – качество и срочност в работата на съда, поддържане на високо ниво на квалификация на магистратите, чрез обучения; съпричастност към важни проблеми като независимостта и повишаване на доверието към съда.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд