Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС възложи на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ провеждане на емпирично проучване за актуализиране на Правилата за оценка на натовареността на съдиите

26 юли 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет възложи на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС (КСКНСС) да предприеме необходимите действия по провеждане на емпирично проучване за актуализиране на Правилата за оценка на натовареността на съдиите (ПОНС), (доп. с решение на СК на ВСС по протокол № 45/14.12.2021 г.), като след приключването му да представи на колегията резултатите от проучването. Съгласно правилата на всеки пет години ВСС организира и провежда емпирично изследване за тежестта на делата, което се публикува на интернет страницата на Съвета.

Настоящите коефициенти на тежест на делата са определени въз основа на резултатите от проведено през 2014 г. - 2015 г. емпирично изследване на необходимото време за разглеждане на делата, с участието на над 60% от съдиите в страната.

Провеждането на ново изследване е необходимо заради несъответствието на част от определените коефициенти с тежестта на делата, съществуването на различни коефициенти за еднакви по предмет дела пред различни по вид съдилища и/или инстанции, както и поради това, че част от допълнителните дейности извършвани от съдиите не са взети предвид. Нормативната уредба, която прилагат административните съдилища е различна от тази, с която работят общите съдилища и се променя много динамично, което също налага изменения в ПОНС. Административните дела се отчитат по СИНС, но предстои въвеждането на модул „Натовареност“ в Единната деловодна информационна система. Наред с това, по всяка от материите възникват нов вид дела каквито не са били разглеждани до този момент и затова изобщо не са били включени в емпиричното проучване.

Преди проучването ще бъде изготвен анализ на данните в системите за измерване на натовареността, който ще включва данните от модула „Натовареност“ в ЕИСС по отношение на общите съдилища и данните от СИНС по отношение на административните дела за периода 01.01.2022 г. – 31.12.2022 г. Целта е да се установят проблемните места, да бъдат определени конкретните параметри на новото емпирично проучване, както и да се отстранят съществуващите недостатъци и пропуски в системите.

В началото на 2023 г. стартира и одобреният от Европейската комисия проект с предмет „Установяване на балансирано разпределение на работното натоварване в съдебната система“. Неговата цел е да се подобри ефективността в управлението и администрирането на съдилищата в Република България, като основният му фокус е изготвянето на препоръки за подобряване на модул "Натовареност" в ЕИСС, който да разпределя делата между съдиите и съдилищата по справедлив начин.На проведената през месец юни 2023 г. във ВСС втора проучвателна мисия на Европейската комисия за ефикасност на правосъдието (CEPEJ) и членове на КСКНСС се установи, че в рамките на проекта не е предвидено провеждане на емпирично проучване сред съдиите в България относно коефициентите за тежест по отделните видове дела, уредени в правилата.

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд