Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
15 % увеличение на заплатите получават само магистратите и служителите на съдебната власт, за членовете на ВСС важи друг регламент по ЗСВ

17 август 2023 година

По повод публикация в интернет сайта „Offnews“ от 17.08.2023 г. за увеличение на възнагражденията на членовете на Висшия съдебен съвет, ВСС заявява, че представената информация не отговаря на реалното положение. Пленумът на ВСС не е увеличил с 15 % трудовите възнаграждения на членовете на ВСС. За тях, включително за членовете по право, възнаграждения се определят по друг механизъм, посочен в разпоредбата на чл. 218, ал. 1, във връзка с чл. 29, ал. 2 от Закона за съдебната власт. По цитирания регламент, считано от 01.07.2023 г., увеличението на възнагражденията за членовете на ВСС е в размер на 44 лв.

Със заглавието на публикацията се прави целенасочено внушение за изключително високи месечни възнаграждения на членовете на ВСС. Това е в пълно противоречие с действително получените и декларирани от тях доходи в годишната им декларация за 2022 г., в която са включени и доходи, които не са съотносими към възнаграждението им. Написаното в публикацията относно тяхното месечно трудово възнаграждение, категорично не съответства на реалността. В материала е посочена декларираната пред КПКОНПИ годишна данъчна основа от трудови доходи, в която влизат и възнаграждения за участие в мероприятия на съдебната власт или проекти, относими към дейността на съдебната власт, или от други доходи.

С решението, приетото от Пленума на ВСС на 17.08.2023 г., трудовите възнаграждения на магистратите и съдебните служители са увеличени с 15 %, съобразно заложеното в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., в размерите, определени от Народното събрание, и съобразно становището на Министерския съвет по проектобюджета на съдебната власт за 2023 г. Това повишение е съотносимо с полученото увеличение на възнагражденията в други държавни органи и институции.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд