Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС определи свои представители за участие в срещи с Венецианската комисия, проектни екипи на ЕМСС и проекта на ЕК „Обучение по Европейска заповед за разследване“

12 септември 2023 година

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет определи Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, и членовете на съвета - Боян Новански, Вероника Имова, Светлана Бошнакова, Стефан Петров и Цветинка Пашкунова за участие в срещата с представители на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) на 14 септември 2023 г. Срещата ще се проведе в сградата на Народното събрание и е във връзка с отправеното от България искане за становище по  проекта на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Представителите на ВСС ще изразят лични становища, тъй като към момента във Висшия съдебен съвет не е постъпило искане за изразяване на становище по законопроекта.

Пленумът на Висшия съдебен съвет определи и свои представители за участие в проектните екипи на Европейската мрежа на съдебните съвети за 2023-2024 г., до встъпване в длъжност на новия състав на ВСС. По проект „Независимост и отчетност и качество на правосъдието“ са определени – Атанаска Дишева и Олга Керелска. Госпожа Дишева е била член на проектния екип през 2017 г., 2021 г. и 2022 г., а г-жа Керелска през 2021 г. Първата среща по проект „Независимост и отчетност и качество на правосъдието“ ще се проведе през м. октомври 2023 г. в гр. Брюксел, Белгия. За членове на екипа по проект „Форум за дигитално правосъдие“ са определение Даниела Марчева и Георги Кузманов.

Пленумът на ВСС командирова за участие в среща за валидиране на инструментите на проект „Обучение по Европейска заповед за разследване“ – TREIO, в гр. Флоренция, Италия, членовете на ВСС - Гергана Мутафова - ръководител на проекта от страна на ВСС, и Калина Чапкънова - координатор на проекта, както и началника на отдел „Информационно обслужване“ в дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ в АВСС. Срещата ще се проведе в периода 4 - 7 октомври 2023 г. и се организира от Института по правна информатика и съдебни системи на Италианския национален съвет за научни изследвания в качеството на координатор на проекта финансиран от Европейската комисия по Програма „Правосъдие“. Участниците ще участват в поредица от практически срещи, предоставящи среда за трансгранична дискусия относно ползите от инструментите на проекта TREIO, тяхното формиране в инструментариум за обучение и по-нататъшното приемане от държавите членки на ЕС.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд