Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане молби на петима младши прокурори, във връзка с назначаването им като прокурори в районните прокуратури

13 септември 2023 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане исканията от Станислав Николов като младши прокурор в Районна прокуратура – Русе, Христо Марков като младши прокурор в Районна прокуратура – Шумен и  Лиляна Станчева като младши прокурор в Районна прокуратура – Добрич, за отзив по реда на чл. 91, ал. 1 от АПК на решение на Прокурорската колегия на ВСС по протокол № 27/19.07.2023 г., т. 4. С него те са назначени на длъжност „прокурор“ в съответните районни прокуратури. Исканията за отзив касаят административен акт на ПК-ВСС, който не подлежи на обжалване по административен ред. Прокурорите са се възползвали от възможността да обжалват решението на колегията по съдебен ред като са депозирали жалби пред Върховния административен съд, по които са образувани дела. В тази връзка колегията не е компетентна да разгледа исканията по същество. От процесуална гледна точка е недопустимо упражняването правото на отзив по смисъла на чл. 91 от АПК, тъй като това е процесуална възможност за административния орган, предвидена във фазата на обжалването на административния акт по административен ред.

Без уважение са оставени и молбите за преразглеждане на същото решение на Прокурорската колегия от Мая Александрова като младши прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново и Даниела Маркова като младши прокурор в Районна прокуратура – Сливен, които към момента са прокурори в съответните районни прокуратури.

Решенията на Прокурорската колегия могат да се обжалват пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд