Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Емил Ангелов за председател на Районен съд – Враца

19 септември 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 8 гласа „за“ избра Емил Ангелов за „административен ръководител - председател“ на Районен съд – Враца. Той има 23 години юридически стаж изцяло като съдия. През 2000 г. е назначен за младши съдия в Окръжен съд – Враца, а от 21.01.2002 г. и към настоящия момент е съдия в Районен съд – Враца. В периода от 16.11.2017 г. до 01.11.2022 г. съдия Ангелов е заместник на административния ръководител, а от 01.11.2022 г. изпълнява функциите на административен ръководител. Неговата кандидатурата е подкрепена от Общото събрание на съдиите от Районен съд – Враца

В Концепцията за стратегическо управление на Врачански районен съд съдия Ангелов представя личната си мотивация, актуалното състояние и достиженията на съда. Сред заложените приоритети са гарантиране на качествено, срочно и достъпно правосъдие; запазване и повишаване доверието на обществото в работата на съда; осигуряване на спокойна работна среда и адекватни битови условия на магистратите и служителите, както и повишаване на квалификацията им. В краткосрочен план предстои ремонт на съдебните зали и обособяване на адвокатска стая.

Според съдия Ангелов е постигнато високо качество и бързина на правораздаването, които се дължат най-вече на съзнанието и работоспособността на съдиите и служителите. Според него следва да се запази практиката на периодични проверки на движението на делата, като  анализът и обобщените причините при допускане на пропуски се свеждат до знанието на екипа. Предвиждат се редовни събирания по отделения за обсъждане на актуалната съдебна практика и резултати от инстанционния контрол, с цел недопускане на противоречива съдебна практика, както и провеждане на зонални събирания и семинари по актуални теми на правоприлагането. Акцент се поставя върху популяризиране и разясняване на страните, на възможностите за контакт със съда по електронен път, чрез призовавания и връчвания на книжа. Предлага се интернет страницата на съда да бъде обогатена с информация за съдебните процедури, правата и задълженията на страните, предимствата и ползите от медиационните процедури, като начин за уреждане на спорове по облекчен ред. Предвижда се актуализиране на информационните материали в Информационния център на съда, продължаване участието в кампанията „Ден на отворените врати“,  Образователната програма на ВСС и програмата „Правна култура“, с участието на студенти от филиала на Великотърновския университет, както и провеждане на приемен ден на председателя на съда, като допълнителен начин за контакт с гражданите и решаване на техните проблеми. Във връзка с необходимостта от ясна и последователна медийна политика е отчетено, че към момента един от съдиите отговаря за представяне на информация и контакт с медиите, и не се налага разкриване на щат за служител връзки с обществеността.

Въпроси към кандидата зададоха председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и членовете на колегията Атанаска Дишева и Олга Керелска, във връзка с принципа за определяне на заместник на административния ръководител; начина на постъпване на делата от районния в административния съд; личната мотивация на кандидата за участие в изборната процедура; неговата визията за оптимизиране щатната численост на съдиите, предвид  натовареността, наличието на командировани съдии в съда; видовете бланки, публикувани на интернет сайта на съда; случаите на забавяне при изготвяне на съдебни актове и предприетите мерки.

Съдия Ангелов бе подкрепен от председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и Олга Керелска – член на Съдийската колегия. Те се обединиха, че дългогодишният му опит, доброто познаване на дейността на съда и използвания от него балансиран подход при решаване на проблемите са предпоставки за успешно справяне с ръководството на Районен съд – Враца. Отчетено бе, че кандидатът е спечелил симпатиите, доверието и уважението на своите колеги, милее за съда, а подкрепата изразена от Общото събрание на съдиите от районния съд е недвусмислен отговор за неговите професионални качества и административен опит.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд