Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС измени Правилата за определяне и поставяне на индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка и от производствата за възобновяване по наказателни дела

3 октомври 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет допусна изменения на  Правилата за определяне и поставяне на индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка и от производствата за възобновяване по наказателни дела, приети от съдийската колегия на ВСС с решение по протокол № 45/14.12.2021 г., изменено с решение по протокол № 2/25.01.2022 г.

С приетата промяна в чл. 4 се регламентира, че „индекс следва да получат всички актове, по отношение на които е проведен инстанционен контрол, с изключение на първоинстанционните актове, постановени от Върховния административен съд, както и при извънреден контрол за наказателните дела, независимо дали с тях приключва съответното съдебно производство“.

Изменя се т. 8.1, която вече гласи, че „индексът за всеки съдебен акт се поставя на подходящо място в конкретното дело от съдията-докладчик на съдебния състав, който е постановил съдебния акт от инстанционния контрол в съответната инстанция, веднага след постановяване на този акт. Ако съдебният акт от инстанционния контрол изцяло или частично бъде отменен, изменен, обезсилен или обявен за нищожен от по-горна инстанция, постановеният индекс се счита за отменен по право. В тези случаи съдията-докладчик от по-горната инстанция поставя индекси за актовете на всички предходни инстанции, освен ако делото е върнато за ново разглеждане на въззивната инстанция. Ако делото е върнато за ново разглеждане на въззивната инстанция, се поставя индекс само за въззивния акт“.

С т. 8.3 се предвижда, че в случай на несъгласие с постановения индекс, съдията-докладчик има право да възрази в двуседмичен срок от предаването на делото, като възражението се разглежда от съдебния състав, чийто докладчик е постановил индекса.

Създава се преходна разпоредба, според която промените в т. 4, т. 8.1 и т. 8.3 се прилагат за образуваните касационни дела след влизане в сила на решението за изменение на Правилата, а за образуваните преди тази дата дела се прилага досегашният ред.

Приетите изменения ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС в раздел „Нормативни и вътрешни актове“, подраздел „Вътрешни правила“, както и в раздел „Постоянни комисии“, Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС, подраздел „Обща информация“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд