Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
По предложение на Мария Карагьозова Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет избра Светла Дерменджиева от Асоциация „Форум“ за съпредседател на организацията

6 октомври 2023 година

Мария Карагьозова, настоящ съпредседател на Гражданския съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет, предложи за свой приемник от Асоциация „Форум“ Светла Дерменджиева. Тя беше избрана с 14 гласа „за“ и е новият съпредседател от страна на гражданските и професионални неправителствени организации за следващия едногодишен мандат – 2023/2024 г. Обсъдена бе и кандидатурата на адвокат Грета Ганева, по предложение на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“, която получи 1 глас „за“ при провеждане на избора.

По време на заседанието бе представена информация за дейността на ГС за периода 30.09.2022 г. – 06.10.2023 г., като организация, която продължава да бъде най-дълго работещата обществена структура в областта на правосъдната система в страната, под формата на  гражданското участие в процеса на формиране и контрол на изпълнението на политики.

В съвета членуват 22 организации, които за посочения период са провели 8 заседания, обсъдили са 11 обществено значими теми и са приели 17 официални колективни решения.

ГС към Висшия съдебен съвет единодушно реши да изпрати запитване до министъра на вътрешните работи, до Комисия по правни въпроси и Комисия по транспорт и съобщения на Народното събрание, във връзка с обсъдените днес две предложения от председателя на Асоциацията на държавните съдебни изпълнители в България – за промяна в чл. 171, ал. 1, т. 2 от Закона за движение по пътищата, като се добави буква „о“, в която да се запише, че при поискване от съдебен изпълнител органите на МВР да предприемат действия по спиране от движение на моторно превозно средство, върху което е насочено изпълнение за срок до три месеца, или – за действие във връзка с гореизложеното чрез въвеждане на нов подзаконов нормативен документ, уреждащ действията по спиране на процесното МПС от движение.

Следващото заседание на съвета е насрочено за 20.10.2023 г., когато ще се обсъжда темата за промените в Конституцията.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд