Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра Анна Димитрова за административен ръководител на Районен съд – Сливен

10 октомври 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 9 гласа „за“ и 2 гласа „против“ Анна Димитрова за административен ръководител – председател на Районен съд – Сливен.

Тя има над 24 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва като младши прокурор в Окръжна прокуратура – Сливен в периода 23.09.1999 г. – 02.05.2001 г., след което е прокурор в Районна прокуратура – Сливен, а от 05.01.2004 г. и към момента е съдия в Районен съд – Сливен.

Анна Димитрова кандидатства за длъжността, мотивирана от своя професионален опит и изградени качества, умение за работа в екип, ангажираност с дейността на съда и добри взаимоотношения с магистратите и съдебните служители. Тя ще работи за запазване и надграждане на постигнатите резултати, чрез внедрените добри практики за качествено и прозрачно правосъдие и въвеждане на нови такива, поддържане на колегиална атмосфера и екипна работа, подобряване на комуникацията на съда с останалите органи на съдебната власт, както и на материално-битовите условия. Кандидатът си поставя за цел запазване на срочността и стремеж към подобряване на качеството на правораздавателната дейност чрез кадрово укрепване на институцията, запазване на разпределението на съдиите в Районен съд – Сливен в две отделения и повишаване на тяхната и на съдебните служители професионална  квалификация. Предвижда се изготвяне на ежемесечни справки за движението на делата, контрол за забавени актове и набелязване на мерки за преодоляване на констатирани забави, както и периодични проверки на работата на съдебната администрация. Нейни приоритети ще бъдат поддържането на електронното правосъдие; ефективно и отговорно административно ръководство и подобряване на разбирането на обществото за работата на съдебната институция и доверието в нея. Съдия Димитрова поставя акцент на съдийското самоуправление като заявява намерение да продължи практиката за обсъждане и приемане от общото събрание на съда на решения по въпроси от неговата компетентност и за функционирането на институцията.

Въпроси към нея поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева - членове на ВСС, относно нейната мотивация да се кандидатира за длъжността, за атмосферата в колектива, как ще организира работата на гражданското отделение, в кои случаи ще търси становището на общото събрание на съдиите, за набелязаните от нея цели за развитие на институцията, както и за защитата на независимостта на съда  и взаимодействието с медиите. 

Подкрепа за кандидата заявиха Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд и Цветинка Пашкунова - член на ВСС, като посочиха, че тя отговаря на изискванията на закона, притежава висока професионална оценка и положително етично становище, а с искреното си отношение към проблемите на съда показва, че е мотивирана да работи за неговото развитие.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд