Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската Колегия на ВСС излъчи седем кандидатури за европейски делегирани прокурори за Република България

13 октомври 2023 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излъчи седем кандидатури в процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори от Република България, както следва:

1. Анна Каменова – прокурор в Софийска районна прокуратура – със 9 гласа „За” и 0 глас „Против”;;

2. Светослав Милушев – прокурор в Софийска районна прокуратура със 9 гласа „За” и 0 глас „Против”;

3. Валентин Ангелов – прокурор в Софийска районна прокуратура със 8 гласа „За” и 1 глас „Против”;

4. Моника Михайлова-Митова – прокурор в Софийска районна прокуратура – със 8 гласа „За” и 1 глас „Против”;

5. Бригита Байрякова – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив – със 8 гласа „За” и 1 глас „Против”;

6. Георги Балков – прокурор в Районна прокуратура – Плевен – със 7 гласа „За” и 2 глас „Против”;

7. Тодор Куюмджиев – заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура със 6 гласа „За” и 3 глас „Против”.

Решението е взето по реда на чл. 17 от Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор след изслушване на кандидатите по азбучен ред и проведено гласуване с вдигане на ръка.

В хода на процедурата постъпиха откази за участие от Виолета Желева и Марин Малчев – прокурори в Софийска районна прокуратура, Иван Кучиев – прокурор в Софийска градска прокуратура, както и от Пламен Петков – прокурор в Софийска районна прокуратура, а Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура не се яви.

Решението ще се публикува на интернет сайта на ВСС. Европейският главен прокурор ще бъде уведомен за излъчените кандидатури от Прокурорската колегия на ВСС, чрез министъра на правосъдието.

 

Информация за излъчените кандидати, според кадровите им справки:

1. Анна Каменова – прокурор в Софийска районна прокуратура, има над 14 години юридически стаж изцяло като прокурор и притежава ранг „прокурор ВКП и ВАП“.

Била е младши прокурор в Софийска градска прокуратура в периода от 01.09.2009 г. до 03.09.2012 г., след което е назначена в Софийска районна прокуратура, където работи и към момента. От 08.02.2020 г. до 08.02.2021 г. е командирована в СГП. Тя има и магистърска степен по „Психология“  от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и удостоверение за професионална квалификация „Персонални компютри и работа с приложни програми“. Притежава свидетелства за владеене на английски език - С1, и френски език - В2, на Европейската езикова рамка.

2. Светослав Милушев – прокурор в Софийска районна прокуратура, има над 11 години юридически стаж, от които над 6 години като прокурор в Софийска районна прокуратура. Притежава ранг „прокурор в АП“. От 2022 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, отдел „Специализиран“.

Завършил е курс по специализиран английски език за юристи. Участвал е в национални и международни семинари и обучения, както и в краткосрочен стаж по Програма за обмен на магистрати от ЕС във ФРГ.

3. Валентин Ангелов – прокурор в Софийска районна прокуратура, има над 25 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Притежава ранг „прокурор във ВКП и ВАП“. На 15.07.1999 г. е назначен като следовател в Столична следствена служба, а от 26.09.2005 г. и към настоящия момент е прокурор в Софийска районна прокуратура. В периода 2014 г. – 2016 г. е командирован в СГП.

Притежава свидетелство за владеене на английски език - С1, на Европейската езикова рамка. Участвал е в различни национални семинари и обучения.

Мотивите му са свързани с неговия практически опит в работата по наказателни производства за престъпления против собствеността, данъчната и осигурителната система, както и предизвикателствата от нарастващата престъпност, свързана с междудържавните обществени и търговски взаимоотношения.

4. Моника Михайлова-Митова – прокурор в Софийска районна прокуратура, има над 16 години общ юридически стаж, от които над 6 години като прокурор в Софийска районна прокуратура. Тя заема длъжността от 12.08.2016  г. и към момента. Притежава ранг „прокурор в АП“.

Завършила е и бакалавърска степен по специалност „Публична администрация“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Притежава свидетелство за владеене на английски език - С1, на Европейската езикова рамка, и сертификат за завършен курс по юридическа терминология на английски език. Участвала е в национални и международни семинари и обучения.

5. Бригита Байрякова – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив,

има над 14 години юридически стаж, от които над 8 години като прокурор. Притежава ранг „прокурор в ОП“. Започва работа в Районна прокуратура – Чепеларе през 2015 г., а от 14 декември същата година и към настоящия момент е прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.

Завършила е и специалност „Стопанско управление“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, както и съвместната магистърска програма „Право на ЕС“ на Университета на Лотарнигия (Република Франция) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Притежава свидетелства за владеене на английски език - С1, и на италиански език - А2, на Европейската езикова рамка, както и сертификат за преминат курс по юридически английски. Участвала е в национални и международни семинари и обучения.

6. Георги Балков – прокурор в Районна прокуратура – Плевен, има над 10 години общ юридически стаж, от които над 8 години като прокурор. Притежава ранг „прокурор в ОП“. Бил е младши прокурор в Районна прокуратура – Плевен в периода 04.07.2017 г. – 20.07.2020 г., след което е назначен в Районна прокуратура – Плевен. От 20.07.2020 г. до 20.07.2021 г. е командирован в Софийска районна прокуратура, а от 01.09.2021 г. в Районна прокуратура - Перник.

Притежава сертификат за владеене на английски език - В2, на Европейската езикова рамка. Участвал е в национални и международни семинари и обучения.

7. Тодор Куюмджиев – заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура, има над 10 години юридически стаж, изцяло като прокурор. Притежава ранг „прокурор в АП“. В периода от 27.06.2013 г. до 28.06.2015 г. е младши прокурор в Районна прокуратура – Ямбол, след което е преназначен в Районна прокуратура – Елхово. От 21.08.2017 г. и към настоящия момент е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 15.06.2021 г. и към настоящия момент е заместник-районен прокурор.

Завършил е курс по специализиран английски език за юристи. Участвал е в национални и международни семинари и обучения. Бил е лектор в семинар за киберпрестъпността, както и в продължаващото обучение на младши прокурори, работил е с магистрати от страни-членки на ЕС по обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение.

Награден е от главния прокурор на Република България с отличие „Служебна благодарност“ за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения.

На кандидатите бе предоставена възможност, по своя преценка, да предоставят устни или писмени отговори на въпросите на БИПИ, които са постъпили извън срока по чл. 11 от Правилата за подбор на европейски делегиран прокурор.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд