Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Михаил Михайлов за административен ръководител на Районен съд – Казанлък

17 октомври 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Михаил Михайлов за административен ръководител – председател на Районен съд – Казанлък.

Той има над 26 години юридически стаж. Професионалната му кариера започва като следовател в Районна следствена служба – Казанлък при ОСлС – Стара Загора в периода 13.02.1997 г. – 15.03.2000 г., след което е съдия в Районен съд – Казанлък. От 03.01.2023 г. и към момента е изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Казанлък.

Съдия Михайлов кандидатства за поста, мотивиран от натрупания житейски и професионален опит и формираните организационни качества, от изградените отношения с колектива на съда и детайлното познаване на неговите проблеми. Според него управлението на съда следва да се реализира с приемственост и надграждане на достигнатите успехи, а основна насока в дейността на административния ръководител да бъде запазването на създадения спокоен работен климат и колегиалност в отношенията. Той предвижда организацията на правораздавателната дейност да продължи при спазване на екипния принцип на съдебните състави и като насърчава усилията за насочване на страните по гражданските дела към ползване на медиацията за разрешаване на споровете. Сред приоритети му са осъществяването на бързо и качествено правосъдие, усъвършенстване на организацията на работа, въвеждане на електронното правосъдие, осигуряване на максимален и ефективен достъп на гражданите, повишаване на професионалната квалификация на магистратите и съдебните служители. Предвиждат се мерки за утвърждаване на ролята на общото събрание на съдиите при подпомагане и вземане на управленски решения. Планира се ежемесечно провеждане на събрания на магистратите, и на три месеца - срещи със съдиите от другите районни съдилища, от Окръжен и Административен съд – Стара Загора.  Съдия Михайлов посочва, че като един от най-важните приоритети и предизвикателства, електронното правосъдие изисква оборудването на съда с техника и налагането на електронната кореспонденция със страните по дела. Обръща внимание на необходимостта от реализиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност на съдебната сграда и на планираните ремонтни дейности.

Олга Керелска - член на ВСС, постави към кандидата въпроси относно проблемите, които предстои да решава съдът, как ще работи за утвърждаване на ролята на общото събрание на съдиите, дали то е обсъдило предложената от него управленска концепция,

Подкрепа за кандидатурата заяви Цветинка Пашкунова - член на ВСС, като отбеляза притежаваните от съдия Михайлов професионални и етични качества, за които е получил висока атестационна оценка и положително етично становище, а като изпълняващ функциите на председател, той е успял да организира на високо ниво работата на съда. Посочена бе единодушната подкрепа на колегите му, с аргументи, че той е добър магистрат, коректен и лоялен към съдиите и съдебните служители.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд