Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие Кодекс за етично поведение на българските съдии

24 октомври 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 30, ал. 5,  т. 23 от Закона за съдебната власт прие Кодекс за етично поведение на българските съдии (КЕПБС).

Кодексът се внася за одобрение в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за 30.10.2023 г.

Колегията предлага Пленумът на ВСС да отмени действащия в момента Кодекс за етично поведение на българските магистрати, приет с Решение на ВСС по протокол № 21/20.05.2009 г.

Решенията са в изпълнение на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (обн. ДВ, бр. 84 от 06.10.2023 г.), с който е възложено на съдийската колегия на ВСС в едномесечен срок да приеме Кодекс за етично поведение на българските съдии.

При подготовката на КЕПБС са съобразени получените от Комисия „Професионална етика“ към СК на ВСС становища от председателите на Районен съд – Червен бряг, Районен съд – Варна, Окръжен съд – Благоевград и Окръжен съд – Ловеч, както и от комисиите по професионална етика към Окръжен съд – Ловеч, Окръжен съд – Пловдив и Районен съд – Пазарджик, и представените от Инспектората към ВСС и от Националния институт на правосъдието материали. КЕПБС е изготвен при съблюдаване на принципите от Бангалор и водещи европейски и международни документи, относими към етичните правила и принципи в работата на съдиите. В Кодекса са изведени дефиниции за принципите: независимост, безпристрастност, справедливост, почтеност, благоприличие, вежливост и толерантност, компетентност и квалифицираност,  конфиденциалност и са разписани правилата за поведение, произтичащи от всеки от тях. Въведени са завишени изисквания към административните ръководители и техните заместници, препоставени от ръководната им функция в структурата на съдилищата.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд