Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри Кодексите за етично поведение на прокурорите и следователите, и на съдиите

30 октомври  2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 30, ал. 2, т. 23 от Закона за съдебната власт, одобри Кодекс за етично поведение на българските съдии, приет с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 34 от 24.10.2023 г. Документът е конструиран като са изведени дефиниции за принципите: независимост, безпристрастност, справедливост, почтеност, благоприличие, вежливост и толерантност, компетентност и квалифицираност, и конфиденциалност, а в раздел II са разписани правилата за поведение, произтичащи от всеки от принципите. Принципът за почтеност е изнесен на преден план и вече не е обединен с принципа за благоприличие, който също е изведен самостоятелно.

На същото основание е одобрен и Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, приет с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 29 от 25.10.2023 г., в който са дефинирани основните принципи, установяващи стандарти за регулиране на поведението на прокурори и следователи във и извън службата, която изпълняват.

Пленумът на ВСС отмени действащия досега Кодекс за етично поведение на българските магистрати, приет с Решение на Висшия съдебен съвет по протокол № 21/20.05.2009 г.

Кодексите ще се публикуват на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, раздел „Нормативни и вътрешни актове“ – „Актове на ВСС“ – „Етични кодекси“.

Решенията на Пленума са в изпълнение на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (обн. ДВ, бр. 84 от 06.10.2023 г.), с който е възложено на съдийската и прокурорската колегии на ВСС в едномесечен срок да приемат отделни Кодекси за етично поведение на българските съдии и прокурори.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд