Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС включи длъжност „координатор“ към съдебните центрове по медиация в Класификатора на съдилищата

31 октомври 2023 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет издаде, на основание чл. 341, ал. 1 от Закона за съдебната власт, Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата като в Раздел II. „Специализирана администрация“ включи нова длъжност, считано от 01.07.2024 г., „координатор – съдебен център по медиация“.

Съдебен център по медиация с териториални поделения към районните съдилища, се създава към всеки окръжен съд, съгласно чл. 84а от Закона за съдебната власт (ДВ, бр. 11 от 2023 г., в сила от 01.07.2024 г.) и във връзка с изпълнението на проект „Въвеждане на способи за алтернативно решаване на спорове (АРС) в съдебната система в България – пилотно въвеждане на задължителна съдебна медиация; доизграждане на мрежата от съдебни центрове във всички окръжни райони на страната; разработване на стратегия за пълноценно използване на други алтернативни способи за разрешаване на спорове“, включен в Националния план за въстановяване и устойчивост на Република България.

С решение на колегията може да се обособят самостоятелни съдебни центрове по медиация и към отделни районни съдилища при условията, предвидени в Наредбата за структурата и организацията на съдебните центрове по медиация (НСОСЦМ). Провеждането на процедурите по медиация по висящи съдебни дела, съгласно глава шеста на Закона за медиацията, се организира в съответния съдебен център от един или повече координатори.

С цел привеждане в съответствие на подзаконовите нормативни актове с НСОСЦМ се правят изменения и допълнения и в Правилника за администрацията в съдилищата (ПАС), където се регламентира длъжността „координатор – съдебен център по медиация“.

Предвижда се функциите на координатора в център по съдебна медиация да се поемат по преценка на председателя на съответния съд от административния секретар, съдения администратор или друг съдебен служител, съобразно натовареността на съда и съдебния център, за да се избегне увеличаването на щатната численост на съдебната администрация.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд