Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС предлага на ПВСС да оптимизира щатната численост на органи на съдебната власт

22 ноември 2023 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на ВСС на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от Закона за съдебната власт да съкрати щатната численост на Национална следствена служба с 1 свободна длъжност „следовател“, както и по 1 свободна длъжност „прокурор“ от щатната численост на Окръжна прокуратура – Враца, на Софийска градска прокуратура, Окръжна прокуратура – Велико Търново, Районна прокуратура – Габрово, Районна прокуратура – Ловеч, Окръжна прокуратура – Добрич и Районна прокуратура – Шумен.

Предлага се Пленумът на ВСС да разкрие 6 щатни длъжности „съдия“ във Върховния касационен съд и 2 щатни длъжности „съдия“ във Върховния административен съд, считано от датата на вземане на решението.

Решенията са във връзка с предложения на председателя на Върховния касационен съд и на председателя на Върховния административен съд за оптимизиране на щатната численост на органи на съдебната власт. Целта е преодоляване на високата натовареност на върховните съдилища и кадровото им укрепване, което да обезпечи техните функции и правомощия.

Прокурорската колегия предлага също ПВСС да съкрати щатната численост на Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Кърджали с 2 свободни длъжности „следовател“, като разкрие едната в ОСлО в Окръжна прокуратура – Пловдив, а другата в ОСлО в Окръжна прокуратура – Пазарджик. Предлага се ПВСС да съкрати 1 свободна длъжност „следовател“ в ОСлО в Окръжна прокуратура – Ямбол, която да се разкрие в ОСлО в Окръжна прокуратура – Благоевград, считано от датата на вземане на решението.

Всички предложения се внасят в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 23.11.2023 г., за разглеждане и произнасяне.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд