Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС обсъди идеята за използване на информационни системи, вкл. гласуване с машини, при избор на членове на ВСС от съдии, прокурори и следователи

30 ноември 2023 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъди варианти за използване на  електронни системи за гласуване при избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдии, прокурори и следователи. В тази връзка бяха изслушани изпълнителният директор на „Сиела Норма“ АД Веселин Тодоров, директорът на ИТ дирекцията Христо Филипов и ръководителят-проекти Стефан Митков. Презентирана бе системата за сигурно и надеждно онлайн гласуване, която успешно се използва в Естония в повече от 20 национални избори – местни, парламентарни и за Европейски парламент. На въпроси отговори и естонският експерт Свен Хейберг, който разясни електронната идентификация на гласоподавателите при гласуване чрез интернет, възникнали проблеми при използване на системата, наличие на случаи за многократно гласуване от един и същи IP адрес и практиката за ограничаване на злоупотреби. Той заяви, че до момента няма оспорване на легитимността на резултатите от гласуването със системата за сигурно електронно гласуване.

В хода на дебата бяха коментирани и конкретни въпроси, свързани с мястото за разположение на системата, достъпът до нея, гаранциите за сигурността, тайната на вота и свободното волеизявление, рисковете от злоупотреби при нейното използване, както и правата, които има „Сиела Норма“ върху естонската система за гласуване. Поставени бяха редица въпроси, свързани с IT сигурността, идентифицирането на гласоподаватели по IP адрес, извършване на проверка от гласоподавателя за нерегламентирани действия от негово име и удобството на потребителите.

Беше обсъдена и идеята за гласуване с машини при избора на членове на ВСС, каквато система  в България се използва при провеждането на парламентарни и местни избори. Членове на ВСС поставиха въпроса да се поиска от „Сиела Норма“ АД информация за прогнозна стойност при предоставяне на 60 машини за гласуване в 28 избирателни секции, разположени в окръжните съдилищата.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд