Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС обсъди проблемите в работата на съдебните заседатели и прие Индикативен годишен план за своята дейност през 2024 г.

15 декември 2023 година

 

Последното за годината заседание на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет започна с обсъждане на основните проблеми в работата на съдебните заседатели. Лични впечатления и предложения по темата споделиха представителите на Съвета на съдебните заседатели при Софийски градски съд – Бойко Славчев, Велина Стоянова и Петър Димитров. Те представиха накратко проекта за „Осигуряване на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели“ по ОПДУ, с бенефициент ВСС, като изразиха своите виждания за промени в Наредба № 7 за съдебните заседатели, одобрена от Пленума на Висшия съдебен съвет (ПВСС). Коментирани бяха направените предложения за усъвършенстване на института на съдебния заседател и бе обърнато внимание на необходимостта от промяна в нормативната уредба. Дискутирани бяха причините за недостиг на съдебни заседатели, както и предложения за преодоляване на този проблем, чрез провеждане на информационна кампания и актуализиране на тяхното възнаграждение. Сред поставените акценти бяха както статутът и правомощията на съдебните заседатели, така и правилата за поведение в съдебна зала, необходимостта провеждане на първоначални и последващи указания за дейността.

Гражданският съвет прие акт по поставените проблеми, с който отправи запитване до ПВСС дали е получен отговор по предоставените с негово решение по протокол № 24/14.07.2022 г. положително становище и предложения за изменения и допълнения на ЗСВ на министъра на правосъдието, с оглед упражняване на законодателна инициатива. Поискано е и становище дали са постигнати в пълна степен целите, заложени в проекта, налице ли е неизпълнение и какви са причините за това.

Отправено е и запитване до Министерството на правосъдието дали предоставените от ВСС през 2022 г. становище и предложения за промени в ЗСВ, касаещи съдебните заседатели са внесени в Народното събрание.

Представителите на неправителствените организации, членове на ГС, обсъдиха получените предложения и приеха Индикативен годишен план за своята дейност през 2024 г. Сред заложените теми са: усъвършенстване и развитие дейността на ГС; промените в КРБ, ЗСВ, НПК, НК; нормативната уредба на вещите лица и съдебните заседатели, Проект на закон за независимите оценители, унифициране на правилата за работа на администрацията и процедурите по назначаване и оценяване в органите на съдебната власт, утвърждаване на типови длъжностни характеристики за всички нива, както и приемане на единен класификатор на длъжностите в съдебната администрация.

През следващата година ще продължи работата по предложените промени в ЗДвП и други подзаконови актове, свързани със спиране от движение на МПС, по искане от съдебен изпълнител, както и промени в чл. 264, ал. 2 ЗСВ, уреждащ правомощията на ДСИ. Остават валидни и темите „Кадастър и имотен регистър“, във връзка с дейността на независимите оценители в България; предложените от Сдружението на одиторите в публичния сектор законодателни промени в Закона за Сметната палата; стартирането на производството по създаване на Имотен регистър, чрез изменения и допълнения на ЗКИР, ГПК, Наредба № 2 от 21.04.2005 г. за воденето и съхраняването на имотния регистър, Правилника за вписванията. Ще продължи обсъждането на необходимостта от продължаване на реформата във висшето образование по специалност „Право“, както и на индивидуалната конституционна жалба, като правен инструмент за българските граждани. Остава фокусът върху дейността по мониторинга на законодателните инициативи в областта на съдебната власт, антикорупцията, миграцията и убежището, правната помощ, опазване на културното наследство и гражданското общество. Индикативният план с всички предвидени за разглеждане теми ще бъде публикуван на интернет  сайта на ВСС, в раздел „Граждански съвет“. Освен посочените теми, обект на разглеждане ще бъдат всички актуални за ВСС и за обществото въпроси, свързани със съдебната власт.

Следващото заседание на Гражданския съвет ще бъде на 26 януари 2024 г.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд